Barevný závoj přehled
William Somerset Maugham
Příběh, který vtáhne a pohltí. Sebestředná Kitty z anglické lepší společnosti se bez lásky provdá za lékaře a odcestuje s ním do britské koloniální Číny. Kittina absence citu manžele stále více odcizuje. Po odhalení Kittiny nevěry pár společně odjíždí do centrální Číny, kde vypukla cholera. Všudypřítomnost smrti, boj s epidemií a obětavost řady lidí, které Kitty potkává, ovlivní vzájemný vztah manželů i osobnost ženy, která se proměňuje v pokornou bytost plnou pochopení pro druhé lidi. Autor je mimořádný vypravěč, který mistrovsky postihuje psychologii postav. Dokáže rozehrát silný příběh s hlavní hrdinkou, kterou nejdříve nesnášíte a nakonec si ji zamilujete.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2024 , TympanumOriginální název:
The Painted Veil, 1925
Interpreti: Klára Suchá , Otakar Brousek
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barevný závoj. Přihlašte se a napište ho.
Autor ve svém románu dává možnost dozrát a dospět hrdince, ovšem to lze jen díky trápení a odříkání a sleduje spolu s jejím manželem tento proces. Postavy Maughamovy jsou barevné, živé, děj trochu jednodušší, přesto je kniha velmi čtivá. Film jsem viděla dříve a zaujal mne více než předloha sama.
Jak barevný závoj, co něžně dosedá na exotickou krajinu kdesi v Číně se nade mnou rozevřel příběh, který mě okamžitě pohltil. Jazyk, bohatý na detaily, mě vtáhl do děje a umožnil mi prožít spolu s hrdiny příběh o lásce, zradě a odpuštění.
Je jen několik autorů, u kterých vím, že stačí prvních pár řádků a jsem ztracená - elegantní jazyk Somerseta Maughama takovou moc nade mnou má.
Maugham totiž dokáže čarovat se slovy, vypráví svým stylem, drží se jednoduchých linií, používá prosté výrazy a s nimi pečlivě a trpělivě tvoří – do nejjemnějších detailů vykreslený obraz - popisuje emoce a city, zachycuje krásu i drsnost Číny, snovou i dramatickou atmosféru, trpělivě identifikuje společenské konvence a normy, na kterých příběh stojí, je to opravdu precizní a jemná práce na čisté vizualizaci, jako když se vám přímo před očima vybarvuje obraz (nejprve pečlivě promyšlená a sestavená mandala, kterou po pečlivém zvážení po mnoho hodin trpělivě vybarvuješ, volíš jemné tóny barev co k sobě ladí a nespěcháš, dáváš si se svou precizní prací na čas) – tak asi takové to pro mě je, číst Maughamovy příběhy … poslední tahy štětce urovnají zostřené emoce a obraz je hotový!
„V prudkém poledním světle ztrácel kouzelný palác svou tajuplnost a byl to jen okázalý a zchátralý chrám na městských hradbách. Pro ní ale už nikdy nebyl úplně obyčejný, protože jej jednou spatřila v takové extázi … za svítání, za soumraku … dokázala si část té krásy opět připomenout. To, co jí tehdy připadalo jako mohutná bašta, byla jen pevná a temná hradební zeď. Často na ní hleděla. Za tím cimbuřím leželo město ve smrtícím sevření epidemie.“
Kniha Barevný závoj v seznamech
v Mé knihovně | 107x |
1964 | O údělu člověka |
2006 | Julie, ty jsi kouzelná |
1974 | Na ostří nože |
1969 | Síla okolností a jiné povídky |
1976 | Odsouzen k útěku |
Poslouchala jsem jako četbu na pokračování na ČRo, narazila jsem na to úplnou náhodou. A jelikož jsem od autora kdysi dávno četla knihu Julie, ty jsi kouzelná, už jsem u poslechu zůstala. Ten příběh mě zaujal místy, ve kterých se odehrával, postavami, které byly velmi dobře vykreslené a taky časem, ve kterém, alespoň dle mého soudu, doznívala viktoriánská Anglie. Leckoho může hlavní postava Kitty iritovat, ale je výborně vykreslená, není plochá, ani jednoduchá. Byl to pro mě jednoznačně čtenářský zážitek...