Barnabáš Rudge přehled
Charles Dickens
Barnabáš Rudge je pro českého čtenáře objevenou novinkou. Dickens jej otiskoval hned po dokončení Starožitníkova krámu v letech 1840-1841 na pokračování v týdeníku Hodiny pana Humphreyho. Pod vlivem Waltera Scotta už v roce 1836 přislíbil svému vydavateli historický román s podtitulem ,,Příběh o nepokojích osmdesátého roku". Podle Anguse Wilsona je Barnabáš Rudge ,,nejvýzralejším ze všech Dickensových děl a znamenitým románem o jedincích polapených v hrůzách masové aktivity". Osudy všech vystupujících postav, spletených dohromady tajemnou vraždou urozeného pána a jeho sluhy, jsou líčeny na pozadí protipapežských nepokojů. Ty se v roce 1780 změnily v drastické povstání, které na několik dnů tvrdě opanovalo Londýn a jeho nejbližší okolí. Román poskytuje vše co může Dickensův čtenář od svého autora očekávat.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Barnabáš Rudge. Přihlašte se a napište ho.
Mám za sebou poslední román z Dickensovy edice. Barnabáš se mi v první půlce četl s obtížemi a pořád jsem se do příběhu nemohl dostat. Jamile se ale nespokojenci dali do pohybu, společně s nimi jsem se začal dobře bavit. Kniha obsahuje vše potřebné pro dobrý historický román - hrdiny na obou stranách, dlouho utajované tajemství, několik zamilovaných linek, proradných záporáků a či případných zmrtvýchvstání. Barnabáš je po dlouhou dobu pouze vedlejší postavou, která nedostává moc prostoru. Teprve s blížícím se koncem se děj začíná točit kolem něj.
Kniha Barnabáš Rudge v seznamech
1966 | Oliver Twist |
2010 | Vánoční koleda |
1960 | Nadějné vyhlídky |
2015 | David Copperfield |
1961 | Kronika Pickwickova klubu |
Zajímavý román, jako vždy u Dickense s barvitými postavami, zasazený do u nás málo známé historie londýnských nepokojů roku 1780 (viz Gordon Riots).