Bedřich Smetana - Životopis přehled
Pavel Kosatík
V jubilejním Roce české hudby si připomínáme výročí narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany (1824–1884). Už děti ve škole se o něm učí, že položil základy české národní hudby, je to po generace omílané klišé. Pavel Kosatík studiem pramenů došel k závěru, že faktů o Smetanovi je k dispozici možná dost, ale že jsme je, s ohledem na potřeby té naší doby, dostatečně nepromysleli. Autor nesouhlasí už s tou hlavní, nejčastěji předkládanou tezí o Smetanovi jako jen zakladateli české hudby. Vidí v něm představitele hudby evropské. Myslí si, že světová hudba u nás nezačala vznikat až s Antonínem Dvořákem, ale už s Bedřichem Smetanou. „Jen“ se to za něho ještě neumělo do toho světa dostat, a pak s tou teorií o jeho toliko české hudbě se na to možná dost nemyslelo. Nikdy není pozdě věci začít napravovat a vhodná chvíle pro to může být právě teď. Je škoda, pokud svět zná ze Smetany jen Prodanou nevěstu, Vltavu a smyčcový kvartet Z mého života. Do světa zrovna tak patří Dalibor, Hubička a Dvě vdovy, celá Má vlast, cyklus „švédských“ symfonických básní a také množství brilantních skladeb psaných pro klavír. Mějme Bedřicha Smetanu více rádi. Pusťme si ho z povědomí do vědomí. A pak do světa.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bedřich Smetana - Životopis. Přihlašte se a napište ho.
Kniha mne velmi zaujala a líbila se mi..Je to vlastně první kniha o Bedřichu Smetanovi, kterou jsem četl. Občas mi sici také vadily gramatické a stylistické chyby, ale celkový dojem je velmi kladný..
Vzhledem k tomu co jsme se o Bedřichu Smetanovi učili , dokonce občas se v televizi vysílali jeho opery jako ,, Prodaná nevěsta" Libuše tak mi nějak neunikl. Přečetla jsem si knihu vzpomínek jeho vnučky ,, Z jabkenické myslivny a jednou navštívili jeho muzeum v Jabkenici, které bylo dlouho pak zavřeno. No, ale bylo to jiné- nikdy jsme třeba nevěděli jak Bedřich Smetana zemřel. Bedřich Smetana šel využit v každé době alespoň v Čechách. Propagovala ho první republika, protektorát zkrátka se u nás našel v každé době. Ale dozvěděla jsem se mnoho zajímavého a je to docela dobrá kniha.
Seznamte se s velikánem evropské hudby
30.03.2024
Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)
24.03.2024
Kniha Bedřich Smetana - Životopis v seznamech
životopisy, biografie česká hudba rozhlasové zpracování Bedřich Smetana, 1824–1884 hudební skladatelé
2012 | Věra Čáslavská – Život na Olympu |
2018 | Jiný T.G.M |
2009 | Jan Masaryk – pravdivý příběh |
2010 | České snění |
2009 | Manželky prezidentů: deset žen z Hradu |
Pracovat v divadle, spolupracovat na inscenacích všech osmi Smetanových oper a nepřečíst si v Roce české hudby nejnovější životopis zakladatele české národní hudby, by bylo hanebné. Nejprve jsem si poslechl rozhlasový výběr z Kosatíkovy knihy, navnaděn samotným autorem, který se přišel podívat na jednu z oslavencových oper a po skončení představení měl krátké setkání s diváky. A když vyšla nedávno celá audiokniha, neváhal jsem ani vteřinu. Líbí se mi věcný styl vyprávění Smetanova života, bez senzacechtivostí, naopak se snahou ukázat, že tento český národní skladatel, je i skladatelem světovým. Je příznačné, že první polovina knihy je více životopisná a až ve druhé půlce se dostaneme k autorově hlavní tvorbě. Smetanovi dlouho trvalo, než pochopil že je více hudebním skladatelem než hudebním virtuosem. Lze souhlasit s autorem, že tomuto pánovi bychom se měli více věnovat a umožnit nejen sobě, ale celému světu poznávat jeho tvorbu. Knihu namluvil člověk s velmi příjemným hlasem a s obrovským vztahem k hudbě, pan Jakub Hrůša, jeden z nejvýznamnějších současných světových dirigentů.