Bez kůže přehled
Mads Peder Nordbo
Život Matthewa Cavea, osmadvacetiletého novináře, se rozpadl, když při nehodě přišel o svou ženu a nenarozenou dceru. Aby všemu unikl, odchází do Grónska a ve městě Nuuk začíná psát pro místní noviny. Brzy ho vyšlou, aby napsal reportáž o neobvyklém objevu: pod ledovým příkrovem je objevena mumie skandinávského Vikinga. Vypadá to, že jde o celosvětovou senzaci – ovšem pouze do chvíle, kdy mumie zmizí a její strážce je dosti ohavným způsobem zabit. Matthew proto začíná pátrání na vlastní pěst, které ho přivádí až do roku 1973, kdy došlo k brutálním vraždám čtyř mužů. Všichni byli navíc podezřelí ze sexuálního zneužívání svých dcer. Matthew zjišťuje, že dvě z těchto dívek nebyly nikdy nalezeny a že vyšetřování dosud neskončilo.... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2018 , VendetaOriginální název:
Pigen uden hud, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bez kůže. Přihlašte se a napište ho.
Musím říct že kniha nebyla špatná. Moc se mi líbil popis Grónska, nad knihou se vznášel ledový opar a to bylo moc fajn. I když zimu nesnáším. Miluju brutální vraždy, a tyhle byli opravdu brutální. Akorát mi přišla škoda, že se styl vražd pořád opakoval, takže pak už mě podrobnosti nechávali klidnou.
Dále na mě v knize bylo moc postav, možná až zbytečně moc. Chvílemi jsem si kvůli tomu i ztrácela, tolik jmen… celkově příběh mi přišel až moc překombinovaný a zase úplně zbytečně. U této knihy prostě platí že někdy je méně více a je velká škoda že se tím autor neřídil.
Kniha mě zaujala zejména prostředím, ve kterém se děj odehrál - Grónsko. Pro spoustu lidí neprobádané území, poměry, kultura. Autor se (napříč trilogií) mimo kriminální dějovou linku věnuje také historicko-kulturní, což bylo obohacující.
Tento první díl trilogie byl dle mého názoru nejpovedenější - hrůza, napětí, zlo, vše se prolínalo, a musím říct, že děj byl opravdu vydařený.
Nesuď knihu podle obalu. Uvnitř totiž bude mnohem nechutnější
17.10.2018
Kniha Bez kůže v seznamech
vraždy Grónsko norská literatura kriminální thrillery
Je to takový průměr, jak i hodnocení a ostatní komentáře napovídají. Prostředí a popisy zvyků jsou příjemné zpestření. Bohužel, děj je až zbytečně větvený, postav více a autorovi se moc nepodařilo probudit ve mně emoci, že by mi záleželo na tom, jak která postava skončí. Stejně tak ono přecházení mezi přítomností a současností mi přišlo necitlivé, kdy uprostřed dění skáčeme do druhé linky a až se vracíme zpět, člověka už se pustí ono prvotní napětí. Myslím, že se ty přechody linek daly udělat méně rušivě.