Bezuzdná blahoslavenství Baltazara B. přehled

Bezuzdná blahoslavenství Baltazara B.
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22178/bmid_bezuzdna-blahoslavenstvi-baltazara--1zs-22178.jpg 4 20 20

Další z Donleavyho románů, v nichž nad hladinu jiskřící vtipem tu a tam vytryskne temná ponorná řeka melancholie, se odehrává během druhé světové války a těsně po ní. Balthazar B. je v jistém smyslu protipólem Sebastiana Dangerfielda z Donleavyho prvotiny Zrzoun: je to neméně inteligentní, leč tentokrát kultivovaný a plachý mladý muž, narozený v bohaté rodině v Paříži. Poté, co prožije dětský, ovšem zdaleka ne nevinný vztah se svou guvernantkou, je odeslán do anglické internátní školy, a odtud jeho osudy sledujeme na dublinskou Trinity College. Spolu se svým vznešeným, srdečným a světem protřelým kamarádem Beefym tu přes milostné vzlety a propady dotáhne svou univerzitní kariéru až k neslavnému konci. Kniha, která poprvé vyšla v roce 1968, nezapře svého autora – opět se tu setkáme s básnicky přesným jazykem, brilantními dialogy a typickou ironií, tentokrát ovšem v aristokraticky malebném balení.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo

The Beastly Beatitudes of Balthazar B., 1968

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bezuzdná blahoslavenství Baltazara B.. Přihlašte se a napište ho.

MilaSliacka
01.05.2020 2 z 5

Předpokládám, že tato kniha měla být o frivolnosti, ale styl vyprávění a vlastně i povaha hlavního hrdiny pohřbívají jakoukoli pikanterii, navzdory tomu, že v příběhu se souloží.

Romarin
05.08.2017 5 z 5

Za mě jednoznačně geniální kniha. Obrovský čtenářský zážitek.

makemake
03.03.2017 3 z 5

Pořád nevím, jak se s tím vypořádat. Bejčák fajn, sexu plno, místy to i mělo vtip, Baltazar sám o sobě nostalgická píča, která proplouvá životem tak nějak lekle...jak ryba v otrávený řece Mostecký pánve. Všude kolem se něco děje a von zase čumí a dělá ty svý voči, Bejčák bejčí, tři kurvy v klíně a B. zase jenom kouká a jde si uvařit čaj. Je to zaprděnej dědek už ve dvaceti letech a takový já prostě nemám rád :). Tři hvězdičky za snahu. Doteď nechápu dělení vět, jestli je to i v originále, stejně tak jako ich a er forma, který se prolínaj tak chaoticky, jako se Baltík proplejtá životem. Nevim, znovu si to už asi určitě nedám!

Kniha Bezuzdná blahoslavenství Baltazara B. v seznamech

americká literatura irská literatura

James Patrick Donleavy
americká, 1926 - 2017
2003  69%Dáma, která měla ráda čisté záchodky
2006  72%Zrzoun
2009  76%Bezuzdná blahoslavenství Baltazara B.