Bratři ze Soluně přehled
Antonín Polách
Historický román se odehrává v Římě a líčí poslední dny věrozvěsta Konstantina- Cyrila před jeho smrtí, kdy v rozhovoru s bratrem Metodějem bilancuje svůj život. Formou rozhovoru obou bratří se čtenář může seznámit s celým jejich pohnutým životem. Zatímco starší Metoděj v mládí dělal politickou kariéru, než jej nepřízeň císaře přinutila hledat azyl v klášteře, jeho mladší bratr Konstantin se přímluvou mocného ministerského předsedy císaře Theoktista stal studentem konstantinopolské university a v útlém věku sedmnácti let písařem konstantinopolského patriarchy. Poté, co v tého funkci neuspěl, stal se profesorem na universitě a v doplomatických službách Byzance působil v Bagdádu u chalífy Mutawakila a pak u Chazarů, které se pokoušel obrátit na křesťanskou víru. Až pak jej jeho přítel z mládí patriarcha Fotios poslal na další misi na Velkou Moravu, aby se tam stal věrozvěstem a přinesl slovanskému národu na severu písmo a kázal jim bibli ve srozumitelném jazyce. Poté, co do země vpadla vojska krále Ludvíka, vydali se bratři Konstantin a Metoděj do Říma, aby tu našli pro novou konfesi podporu u papeže. A zde Konstantin onemocněl a vstoupil do kláštera pod jménem Cyril. A zde tedy bilancuje v rozhovoru s bratrem Metodějem celý svůj život. Tak se může čtenář seznámit s osudem, který dokazuje, že člověk se svatým nerodí, ale stává se jím svými činy.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bratři ze Soluně. Přihlašte se a napište ho.
Nerozumím tomu, proč má kniha tak nízké hodnocení. Nejsem znalec historie, proto jsem se spíše nechala unést příběhem o životě obou bratří. Nejprve jsem si myslela, že se autor zaměří na příchod Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu, ale později jsem pochopila, že to opravdu nebylo jenom o Moravě, ale o celém životě. Kniha se mi líbila, sice tam byly pasáže, které jsem přeskočila, ale titul můžu doporučit. Ať už laikům nebo znalcům historie.
Koho zajímá historie, vřele doporučuji. Román zachycuje část života věrozvěstů Konstantina a Metoděje, která je nám z hodin dějepisu zcela neznámá.
Kniha Bratři ze Soluně v seznamech
2004 | Richenza |
2010 | Cti otce svého, ale miluj ženu svou |
2013 | Ať zemře král |
1989 | Stín Persepole |
2001 | A stanu se králem |
Četlo se to těžko, přiznám se. Dialogy strojové, postavy neuvěřitelné. Ale přečetla jsem to a nelituji. Vedle jiných autorových knih toto patří spíš pod průměr. Ale zato mi v hlavě ožila politika byzancké říše, myšlení Konstantina a Metoděje. Jako historička dávám velký palec nahoru za pochopení mentality a poctivou snahu vykreslení prostředí a myšlení lidí tak, jak to (na základě současných poznatků) bylo. Takže vřele doporučuji se tím prolouskat, i když to místy skřípe.