Brodeckova zpráva přehled

Brodeckova zpráva
https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250082/bmid_brodeckova-zprava-X7e-250082.jpg 5 134 134

Krátce po skončení války přichází do malé horské vesnice neznámý cizinec. Poté co svým chováním nastaví zrcadlo špatnému svědomí vesničanů a je za nejasných okolností zavražděn, pověří úřady Brodecka, jednoho z místních, který se jinak věnuje výzkumu okolní flóry a fauny, aby o incidentu a událostech, jež mu předcházely, sepsal oficiální zprávu. Brodeck, který sám strávil dva roky jako vězeň koncentračního tábora a je těžce poznamenán vzpomínkami na své ponížení, s úkolem souhlasí, současně však v paralelním vyprávění podává vlastní pohled na celý případ a jeho široké souvislosti. Jeho monolog, odhalující temné stránky lidského společenství hluboce zasaženého válečnou okupací, je fascinující zpovědí člověka, který se nepokouší o nic menšího než nalézt znovu smysl samotné existence.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Paseka
Originální název:

Le Rapport de Brodeck, 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Brodeckova zpráva. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (36)

tonysojka
26.08.2024 5 z 5

Další z uměleckých zpracování tématu války, změn chování a jednání člověka pod nátlakem strachu o život nebo možnosti páchat násilí a zvůli.Připomíná mi knihy jako třeba"Laskavé bohyně","Píseň kamene"nebo"Kůži".
Ovšem žádná z těchto knih se nikdy nepřiblíží k otřesu z faktických výpovědí očitých svědků válečných hrůz jako třeba"I zvíře mělo víc útrpnosti než člověk",nebo z Borákova"Na příkaz gestapa",nebo i Lednické"Životice,obraz (po)zapomenuté tragédie ".
Brodeckova zpráva je zprávou o lidské malosti, tuposti, strachu z neznáma a ochotě mu předhodit i lidskou oběť kvůli falešné jistotě bezpečí.Přesto se ve zprávě objevují i jiskřičky naděje a lásky, představované popisem vztahů Brodecka k rodině či oběti, i když samého Brodecka tíží vina vlastního selhání a zbabělosti kvůli touze přežít.
Za mě je to zpráva, zazpívaná písní kamene a vrytá pod kůži.

Blue
22.04.2024 4 z 5

Nedokážu úplně vysvětlit, proč na mne příběh nakonec působí poněkud vykonstruovaně a neživotně. Možná kvůli tomu, že tu autor chtěl řešit mnoho otázek. Psal příběh tak trochu obecný, ale natolik ho ukotvil v přesných dobových reáliích, že se to navzájem poněkud bije. Jinak ale potvrzuji, že psát umí a že kniha rozhodně za přečtení stojí. Je tu řada velmi silných míst, dobrých postřehů, je to umně napsané, akorát mi to zkrátka místy vyznělo jako příliš umělý konstrukt.


changaj
03.09.2023 5 z 5

Knížku přímo bolí číst. Není to černobílý příběh, není to ani naturalistické líčení hrůz války. Je to velmi uvěřitelné tíživé líčení toho, jak může být komunita (a různé lidské typy) zdeformována zlem, které ji navštíví.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Brodeckova zpráva v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených156x
ve Čtenářské výzvě10x
v Doporučených27x
v Knihotéce75x
v Chystám se číst225x
v Chci si koupit54x