Bůh je mrtev, nic není dovoleno přehled
Tereza Matějčková
Co je to rodina? Co svoboda? Existují opravdu jen dvě pohlaví? A proč jsme všichni tak unaveni? V knize Bůh je mrtev, nic není dovoleno, jež zahrnuje eseje psané v letech 2022 a 2023 pro Týdeník Echo, se filozofka Tereza Matějčková zabývá aktuálními otázkami z hlediska filozofie, občas i v dialogu s výraznými mysliteli současnosti.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Bůh je mrtev, nic není dovoleno. Přihlašte se a napište ho.
Když jsem na některé texty narazil samostatně na webu Echa, bylo mi hned jasné, že světonázor autorky mi blízký nebude. Čtou-li se texty ale takhle dohromady, vyjevuje se jejich hloubka a propojenost. Kombinace esejů, recenzí a rozhovorů je formát, který funguje skvěle: dovoluje obsáhnout mnoho perspektiv a hlasů a osvětlit myšlenkové linie propojující minulost se současností. Vychází z toho zajímavé postřehy, podnětné úvahy, zároveň se tak srozumitelně zprostředkovává myšlení současných intelektuálů. A myslím, že tím autorka prokazuje, že vůli a odvahu vést dialog skutečně má, byť se všechny texty musí číst v kontextu jejího prostředí, a to je vrcholně akademické a západní. Pokud si texty přečte někdo, kdo je z prostředí úplně jiného, poprávu mu může připadat, že některé věci zveličuje, rozdmýchává emoce a kulturní války nebo že některé zkušenosti a jevy záměrně opomíjí.
Ve zkratce je pro mě kniha o tom, že upadáme a že nástroje, jak to zastavit a zvednout se, můžeme najít i v minulých zkušenostech, tradicích, hodnotách. Prvním dvěma částem knihy (V myšlení a V těle) vládne pocit, že blbnem: jednak doslova (klesá IQ, slábnou vědomosti, paměť), jednak přeneseně (plašíme se a podlíháme všelijakým dekadentním ideologiím a módám jako transgenderismus, nové pohanství, apokalyptický alarmismus). Třetí část se zabývá rozhádaným světem – tady jsem se trochu ztrácel, např. z rozhovoru s H. Welzerem mi opravdu není jasné, proč bychom neměli vnímat Hitlera a Putina jako zlé. Extrémní psychopaté jsou zlí, protože nemají empatii, ale Hitler a Putin nejsou zlí, protože empatie zřejmě schopní jsou a „jen“ jednají v zajetí pochybné morálky, tudíž s nimi máme jednat? OK, to je hezká úvaha salonního intelektuála, ale nevím, komu pomůže.
Ach jo. Autorka není homofob, ale... Autorka není ortodoxní křesťanka, ale... Autorka není odpůrkyní feminismu, ale... Autorka není transfobik, ale...
Takhle bych mohla pokračovat do nekonečna. Autorka je chytrá, vzdělaná žena s rozhledem, ale o pár chlupů konzervativnějšími názory, než jsem ochotná odkývat.
Otevřená diskuzi, ale neustoupí ani o chlup. A ty feministky to uz trochu přeháněj, diktovat nam svobodu. Hlavně se všichni uklidněme, vždyť to vsichni trochu ženete na hranu, ne?
Ocenění knihy (1)
2024 -
Magnesia Litera
(ČRo Plus Litera za publicistiku)
Kniha Bůh je mrtev, nic není dovoleno v seznamech
eseje filozofie rozhovory filozofie kultury západní civilizace filozofická antropologie myšlení Magnesia Litera člověk a společnost těloAutorovy další knížky
2023 | Bůh je mrtev, nic není dovoleno |
2022 | Kdo tu mluvil o vítězství? Osm cvičení ve filosofické rezignaci |
2018 | Hegelova fenomenologie světa |
2019 | Lévinas v konfrontaci |
Výborná kompilace aktuálních esejů a rozhovorů s osobnostmi, které ovlivňují názory společnosti. Výborné tipy na knihy. Děkuji paní filozofko:-)