Carrie přehled

Carrie
https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/1130/mid_carrie-ena-1130.jpg 4 4273 4273

Děj prvního románu mistra horroru se odehrává mezi americkými teenagery. Hlavní hrdinka je nešťastná, neatraktivní dívka, pronásledovaná svými vrstevníky a tyranizovaná matkou, náboženskou fanatičkou. Carrie v sobě neočekávaně odhaluje paranormální schopnosti a malé, klidné městečko Chamberlain se stává jevištěm děsivých událostí...... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský

Carrie, 1974

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Carrie. Přihlašte se a napište ho.

Dom95
16.11.2024 5 z 5

Skvělá prvotina. Možná jsem udělal chybu, že jsem před touto knihou dočetl "To", takže mohu srovnávat s mistrovským dílem. No - raději to dělat nebudu. Na prvotinu opravdu super. Líbí se mi prolínání pohledů, dějů, času. Fungovalo to opravdu dobře a jsem rád, že tomu King zůstal věrný i v nadcházející tvorbě. Doporučuji.

"Ve školním výboru mu obvykle přezdívali "Pomilováníhodný Mort". Studenti se spíše přikláněli k pojmenování "Ten šílenej buzerant z kanceláře".

"Lidé se nelepší, jen jsou časem chytřejší. A když jsi chytřejší, nepřestaneš trhat křídla mouchám, jen si k tomu hledáš lepší důvody."

Kleio
23.10.2024 4 z 5

Carrie nesází na překvapení. Od začátku je vlastně jasné, co se stane a tohle dusivé vědomí nás čtenáře s každou stránkou posouvá blíž apokalyptickému peklu, které se v městečku Chamberlain nakonec rozpoutá. Ani samotný příběh není kdovíjak složitý - šikanovaná dívka žijící s fanatickou matkou, které nakonec logicky rupnou nervy. King ale knihu prokládá střípky z novin a úryvky z knih, které zpětně příběh Carrie rozebírají a hodnotí, což je zajímavý a netradiční koncept. Máme díky tomu možnost se na její postavu a okolí dívat z trochu jiného úhlu a právě vědomí toho, kde se co pokazilo, tvoří nepříjemný dojem fatality a zmaru. Sedly mi i do vět vložené "závorky" s myšlenkami hlavní postavy, díky nimž vypjaté scény působily akčně a živě. Konec vybízí - pokud chceme - i k zamyšlení.

Moje druhá knížka od Kinga a pokud s jeho tvorbou teprve chcete začít, s Carrie nešlápnete vedle. Krátké, přímočaré, ale zároveň už je tu patrný autorův působivý rukopis se špetkou nadpřirozena.

Yila
04.10.2024 5 z 5

Knihu jsem přečetla až potom, co jsem viděla Carrie zfilmovanou (starou i novou verzi), takže jsem příběh viděla. Ale i přesto, že jsem věděla, co se přesně bude dít, kniha mě strhla především díky způsobu, jakým je to psané. Atmosféru kniha naladila perfektně a z některých pasáží a chování lidí mi bylo lidsky fakt nepříjemně. Rozhodně jeden z nejlepších hororů, alespoň pro mě.

Knižní novinky (10. týden)

06.03.2022

Co se stane, jestli existují ještě další jedinci jako ona? Co se stane se světem? (Carrie)

Kniha Carrie v seznamech

v Přečtených6 474x