Carrie přehled

Carrie
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486982/bmid_carrie-NxT-486982.jpg 4 4273 4273

Kultovní dílo mistra hororu. Nešťastné neatraktivní Carrie se spolužáci smějí a doma ji krutě trýzní její vlastní matka, náboženská fanatička. Tyranizovaná dívka se rozhodne za své trápení krutě pomstít. Využije k tomu své nečekaně objevené paranormální schopnosti. Přetrhá dráty vysokého napětí, zvedne do vzduchu kostelní lavice, nechá vybuchnout benzinovou pumpu, spustí na střechy ničivý déšť kamenů, zboří domy, způsobí neuhasitelné požáry… Carriin vzrušující příběh vytvořený autorovou bezbřehou fantazií vyústí v děsivou tragédii, ba spíše apokalypsu.... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Beta-Dobrovský

Carrie, 1974

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Carrie. Přihlašte se a napište ho.

Dom95
16.11.2024 5 z 5

Skvělá prvotina. Možná jsem udělal chybu, že jsem před touto knihou dočetl "To", takže mohu srovnávat s mistrovským dílem. No - raději to dělat nebudu. Na prvotinu opravdu super. Líbí se mi prolínání pohledů, dějů, času. Fungovalo to opravdu dobře a jsem rád, že tomu King zůstal věrný i v nadcházející tvorbě. Doporučuji.

"Ve školním výboru mu obvykle přezdívali "Pomilováníhodný Mort". Studenti se spíše přikláněli k pojmenování "Ten šílenej buzerant z kanceláře".

"Lidé se nelepší, jen jsou časem chytřejší. A když jsi chytřejší, nepřestaneš trhat křídla mouchám, jen si k tomu hledáš lepší důvody."

Kleio
23.10.2024 4 z 5

Carrie nesází na překvapení. Od začátku je vlastně jasné, co se stane a tohle dusivé vědomí nás čtenáře s každou stránkou posouvá blíž apokalyptickému peklu, které se v městečku Chamberlain nakonec rozpoutá. Ani samotný příběh není kdovíjak složitý - šikanovaná dívka žijící s fanatickou matkou, které nakonec logicky rupnou nervy. King ale knihu prokládá střípky z novin a úryvky z knih, které zpětně příběh Carrie rozebírají a hodnotí, což je zajímavý a netradiční koncept. Máme díky tomu možnost se na její postavu a okolí dívat z trochu jiného úhlu a právě vědomí toho, kde se co pokazilo, tvoří nepříjemný dojem fatality a zmaru. Sedly mi i do vět vložené "závorky" s myšlenkami hlavní postavy, díky nimž vypjaté scény působily akčně a živě. Konec vybízí - pokud chceme - i k zamyšlení.

Moje druhá knížka od Kinga a pokud s jeho tvorbou teprve chcete začít, s Carrie nešlápnete vedle. Krátké, přímočaré, ale zároveň už je tu patrný autorův působivý rukopis se špetkou nadpřirozena.

Yila
04.10.2024 5 z 5

Knihu jsem přečetla až potom, co jsem viděla Carrie zfilmovanou (starou i novou verzi), takže jsem příběh viděla. Ale i přesto, že jsem věděla, co se přesně bude dít, kniha mě strhla především díky způsobu, jakým je to psané. Atmosféru kniha naladila perfektně a z některých pasáží a chování lidí mi bylo lidsky fakt nepříjemně. Rozhodně jeden z nejlepších hororů, alespoň pro mě.

Knižní novinky (10. týden)

06.03.2022

Co se stane, jestli existují ještě další jedinci jako ona? Co se stane se světem? (Carrie)

Kniha Carrie v seznamech

v Přečtených6 473x