Carrie přehled

Carrie
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533078/bmid_carrie-65ddfe4c778ff.jpg 4 4244 4244

Když se rozhodnete šikanovat telekinetičku, počítejte s děsivou odplatou... Carrie Whiteová to měla v životě těžké. Vyrůstala bez otce pod ubíjejícím dohledem své matky, náboženské fanatičky, a spolužáci na střední se s ní zrovna nemazlili. Nešťastné děvče se stalo vysmívanou obětí ostatních dětí, která často nenacházela zastání ani u dospělých. Ovšem pravda o tom, jak moc „jiná“ ve skutečnosti byla, vyšla najevo až v průběhu maturitního plesu, kdy se krutý žert na její účet zvrhl v krvavou lázeň. Tragická událost, která navždy poznamenala život obyvatel města Chamberlain ve státě Maine, se záhy stala předmětem vyšetřování, jehož závěry autor svým čtenářům předkládá zároveň se samotným příběhem Carrie – dívky obdařené telekinetickými schopnostmi, která se vinou nešťastných okolností proměnila v anděla smrti... První vydaný román amerického mistra hororu se dočkal již několika filmových adaptací, z nichž tou nejznámější zůstává snímek Briana De Palmy se Sissy Spacekovou v titulní roli. „Samotná Carrie je fascinující postava: archetyp (zraněná dívka s paranormálními schopnostmi), k němuž se King později opakovaně vracel a který si čtenáře snadno podmaní.“ – James Smythe, The Guardian . „Stephen King nemohl svou autorskou dráhu začít lépe! Bravurně napsaná sonda do světa šikanované dívky.“ – Robin Červeňák, Fantasya.cz... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: audiokniha , OneHotBook
Originální název:

Carrie, 1974


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Carrie. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (558)

Mandy412
23.09.2024

Přečteno díky výzvě. Normálně knihy od Kinga nečtu, ale viděla jsem několik filmů natočených podle jeho děl. Carrie jsem si vybrala hlavně proto, že má nejméně stránek. Nebylo to špatné, ale ani mě to nijak zvlášť neoslovilo. Některé části (úryvky knih a novin) jsem dokonce přeskakovala, protože mě příliš nezaujaly. Chápu, že jde o kultovní dílo, ale jelikož nepatřím do cílové skupiny, nebudu knihu ani hodnotit.

Uma
14.09.2024 4 z 5

Moc pěkná jednohubka. Vhodná k maturitě.


Lucciella_L
06.09.2024

Musím přiznat, že jsem touto knihou dala Kingovi druhou šanci.

Kdysi jsem viděla film (z r. 1976), takže mě zajímala knižní verze.

Co se mi hrozně líbilo, bylo fiktivní vyšetřování a výpovědi svědků - to bylo fakt super! Budilo to dojem, že se jedná o skutečnou událost a to mám ráda.

Carrie je "normální" dospívající dívka. Jenže vyrůstá s matkou, která je náboženská fanatička, takže je všechno tabu (dospívání, proměny těla, vztahy). V tomto důsledku se Carrie stává obětí svých spolužáků, kteří ji šikanují. Na začátku je první menstruace, kterou Carrie dostane před zraky spolužaček a je víc než vyděšená, protože o této životní fázi žen nemá tušení. A tohle odstartuje všechno. V jedné z dívek se hne svědomí a přesvědčí svého přítele, aby na maturitní večírek místo ní vzal právě Carrie. A hlavní tyranka zase zajistí, aby Carrie měla slávu se vším všudy.

Jenže - kam tahle "dobrota" vede? Opravdu to dlouhodobě terorizovaná dívka může ocenit? A projevit vděk?

Překvapivě se mi knížka četla rychle a dobře, takže zvážím další dílo ;)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (10. týden)

06.03.2022


Citáty z knihy (1)

Co se stane, jestli existují ještě další jedinci jako ona? Co se stane se světem? (Carrie)


Kniha Carrie v seznamech

v Právě čtených40x
v Přečtených6 436x
ve Čtenářské výzvě755x
v Doporučených262x
v Knihotéce1 246x
v Chystám se číst521x
v Chci si koupit178x
v dalších seznamech29x