Čemu se smála Adina Mandlová přehled
Ondřej Suchý
Jaká vlastně byla Adina Mandlová, obdivovaná i zatracovaná prvorepubliková filmová hvězda, a proč své memoáry, vydané ve spolupráci s Josefem Škvoreckým, nazvala Dneska už se tomu směju? Prostřednictvím úryvků z jejich rozhovorů a zejména ze svědectví padesáti osobností s jejich často protichůdnými pohledy získává čtenář plastický obrázek o nevšedním životě této legendární herečky. Autor také přibližuje její pobyt v Anglii, na Maltě a v Kanadě a poprvé tu zazní otevřená výpověď Adininy neteře Ludmily Mandlové-Pirillo, jediné dnes žijící příbuzné. Knihu doprovází bohatá obrazová příloha.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čemu se smála Adina Mandlová. Přihlašte se a napište ho.
Čemu se smála Adina Mandlová, se v této knize nedovíte. Dle mého názoru se toho o Adině nedovíte o moc víc, než když si přečtete její knihu "Dnes už se tomu směju". Co Vám ale bude jasné, je fakt, že Adina budila a stále budí emoce a nesourodé názory po celý svůj život i po něm. Vzpomínky hereckých kolegů a různých dalších lidí, kteří s ní přišli do styku v době její největší slávy v Čechách i v té delší etapě jejího života, kdy žila mimo svou rodnou zemi, jsou zajímavou mozaikou vzpomínek a dokladů o tom, jak rozporuplná, náladová, okouzlující a osobitá žena to byla. Pan Suchý si dal velkou práci s tím, posbírat střípky korespondence, vzpomínek a dojmů, spjatých s hvězdou černobílých filmů. Za to mu patří dík. Nicméně názor na Adinu Mandlovou si musí každý udělat sám.
Vánoční dárek se při dlouhém stonání četl dobře, pan Suchý dokáže svou mravenčí prací zaujmout a vydolovat nové věci. Jinak filmy pro pamětníky můžu, paní Adinu též.
Kniha Čemu se smála Adina Mandlová v seznamech
film za první republiky a protektorátu herečky český film české herečky Adina Mandlová, 1910-1991
1981 | Exkurze do království grotesky |
1997 | Písničky z pohádek a dětských filmů 1. díl |
2010 | Tři životy Lídy Baarové |
2011 | Pan Werich z Kampy |
2013 | Neznámá známá Hana Vítová |
Zajímavá knížka sebraných vzpomínek různých lidí na herečku Adinu Mandlovou, někteří ji měli rádi a mluví o ní pěkně, někteří neutrálně, některým vadila její zvláštní povaha až tak, že ji nesnesli. Já sama musím říct, že z prvorepublikových hvězd se mi líbí nejvíc, její herectví je přirozené, nepřehrává, jako ty ostatní, které třeba udělaly i větší díru do světa.