Černá a purpurová přehled
Wojciech Dutka
Mladý Němec vytáhl z pouzdra Parabellu, nabil a bezmyšlenkovitě lékaře střelil do hlavy. Pressburger padl mrtvý k zemi. Dívka ucítila zápach krve. Tehdy pohlédla na Němce, doktorova vraha. Byl velmi mladý. Nemohl mít víc než dvacet let, možná dvacet dva. Pomyslela si, že je to její vrstevník. Schoval pistoli do pouzdra. I mladý Němec na ni pohlédl. Jejich pohledy se nad mrtvolou lékaře setkaly. Milena vycítila, že má před sebou naprosto lhostejného a bezohledného muže, který by ji zabil stejně chladnokrevně jako starého Pressburgera. „Černá a purpurová vypráví příběh velmi složitého vztahu mezi dvěma mladými lidmi, ale především ukazuje komplikovaný vztah mezi katem a obětí.“... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2020 , CPressOriginální název:
Czerń i purpura, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černá a purpurová. Přihlašte se a napište ho.
Válečná historie nepříliš romantické lásky mezi věznitelem a vězenkyní v hrůzném prostředí koncentráku za druhé světové války. Příběh je založen na skutečném případu, ovšem literatura faktu to není. Mnoho nového z historie se tedy nedozvíme, nicméně je to napsáno bez ideologického zkreslení s důrazem na dilemata hrdinů, což může leckoho zaujmout.
Šachy pod sopkou, Ztraceny v Paříži a další knižní novinky (25. týden)
19.06.2022
Lvi na výsluní a další knižní novinky (22. týden)
29.05.2022
Knižní novinky (38. týden)
13.09.2020
„S nadějí, i když naivní, se prostě žije lépe.“
„Rasismus činí lidi slepými.“
„Trpět o samotě je cesta vedoucí k zoufalství a prázdnotě.“
Kniha Černá a purpurová v seznamech
Židé Osvětim (koncentrační tábor) pro ženy Slovensko a Slováci romantika Josef Mengele holokaust, holocaust podle skutečných událostí zakázaná láska
(SPOILER) Pôvodne som od knižky čakala niečo úplne iné, ale bola skvelá. Po časti o jedení pečene iného človeka, ktorá bola opísana tak naturalisticky, sa mi prvýkrát v živote stalo, že som musela prestať čítať, no neskôr som sa ku knižke vrátila a som za to rada.
Príbeh krásne ukazuje, ako sa dá neistý človej nenápadne postupne manipulovať, až kým prepukne k uvedomeniu a nedoķáže sa vrátiť späť. Celá kniha vyvolávala množstvo emócií a veľmi sa mi páčil reálny koniec, napriek tomu že bežne obľubujem skôr tie presladené ,, a žili spolu šťastne až kým nepomreli,,. Jediná vec, ktorú som nepochopila, respektíve mi nesadla: ako to, že sa obe sestry tak skoro po vojne vydali?
Každý človek, nech spácha čokoľvek, má niekde na svete osobu, ktorá ho bude napriek tomu bezhranične milovať.