Černá hora přehled
Laird Barron
Izajáš Coleridge série
< 2. díl
Bývalý mafiánský zabiják Izajáš Coleridge se stal soukromým detektivem. Vyšetřování brutální vraždy vymahače dluhů Harolda Leea ho zavede na stopu krutého, záhadného nepřítele s temnou minulostí… Laird Barron (* 1970), mistr současného hororu, skládá v sérii o Coleridgeovi hold noirovým filmům, osamělým sarkastickým detektivům i divoké přírodě. Příběh s prvky sci-fi a kosmického hororu jako by dokládal autorův výrok, že žánrové kategorie nedefinují kvalitu psaní.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 2023 , Gnóm!Originální název:
Black Mountain, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černá hora. Přihlašte se a napište ho.
Čekala jsem zase skvělou noir detektivku a dostala ji, tentokrát ještě o kousek více noir a více na hranici až s nějakým thrillerem. Sériový vrah, rvačky, mafie a vyšetřování - to vše tam bylo. Atmosféra temná až nejtemnější. Proti prvnímu dílu mě to až tak nebavilo, trošku jsem se ztrácela v množství všech těch snů a halucinací, proto to trochu nižší hodnocení. Uvidíme, co další díl až vyjde.
Skvělá žánrovka, která nezapře jak vliv noirových klasik alá Raymond Chandler, tak vliv Cormaca McCarthyho. Skvělý žánrový mix a literární lahůdka. Doporučuji.
Kniha Černá hora v seznamech
soukromý detektiv noir (literatura)
2019 | Krev je můj chleba |
2017 | Ta nádherná věc, jež na nás všechny čeká |
2016 | Okultace a jiné povídky |
2022 | Černá hora |
2023 | Černá tma zapomnění |
Barronovy povídky mám hodně rád, první kniha s Izajášem Coleridgem se i hodně líbila, takže na pokračování jeho dobrodružství jsme se hodně těšil. A byl jsem poměrně dost zklamán. Hlavní příběh začíná dobře, ale nějak se postupně rozpliznul do nudy a halucinací hlavního hrdiny a doputoval do konce, který nenadchnul. Pár sekvencí je hodně dobrých, ale noirovou lahůdku z toho uvařit nelze. Ani motivy chování některých postav mi nepřišly úplně logické. 3 hvězdy spíše za první půlku.