Černobyľská modlitba (kronika budúcnosti) přehled
Světlana Alexandrovna Alexijevič
26. apríla 1986 o 1:24 zaznela v černobyľskej jadrovej elektrárni séria výbuchov. Bol to začiatok najväčšej jadrovej nehody v 20. storočí. Černobyľská katastrofa sa stala jednou z najsilnejších tém, ktorú vo svojej tvorbe spracovala laureátka Nobelovej ceny Svetlana Alexijevič. Dvadsať rokov po tejto jadrovej apokalypse sa vracia na miesta, ktoré boli Černobyľom najviac postihnuté, rozpráva sa s ľuďmi, ktorých sa bytostne dotkla a fatálne zasiahla do ich životov. Pozostalí, hasiči, bývalí zamestnanci – každý z nich má vlastný „černobyľský príbeh“. Svetlana Alexijevič svojím nenapodobiteľným spôsobom skladá kroniku nedávnej minulosti, aby tak vytvorila knihu, ktorá je pre nás všetkých varovaním najmä do budúcnosti... celý text
Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: 2017 , AbsyntOriginální název:
Чернобыльская молитва (Černobyľskaja molitva), 1997
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černobyľská modlitba (kronika budúcnosti). Přihlašte se a napište ho.
Tragédie lidských osudů, životů vykreslená v "monolozích" je neuvěřitelná. Nedokážu si to představit.
Zároveň ale nelze opomenout sondu do běloruské/sovětské duše. Ta naprostá ztráta svobody (musíme počkat až co nám řekne báťuška car/generální tajemník/prezident) a zároveň pocit nadřazenosti (není lepšího národa nad sovětský, potažmo ruský).
(SPOILER)
Čítala som ju dvakrát a plakala na viacerých miestach... a to nie mi skutočne stáva minimálne, aby ma kniha dojala k slzám, primäla k takému zamysleniu a vnútornej bolesti pri vcítení sa do postáv (manželiek, rodičov, ale i detí), keď som čítala ich spomienky, bezmocnosť, odovzdanie sa osudu, ktorý nejde zmeniť a súčasne neprestajný boj. Černobyl je jedna z top tém, ku ktorej sa ľudsky aj čitateľsky doma vraciame z mnohých dôvodov a táto kniha sa stala svojim spôsobom našou modlitbou tiež. Naozaj doporučujem prečítať!
PS: Utkvie vám iste v pamäti navždy niekoľko viet... "všetko to bolo ľúbené, drahé a moje" (aj keď sa telá milovaných manželov doslova rozpadali pod rukami, nemohli a nechceli ich opustiť ich ženy, to si človek ani predstaviť nedokáže, toľko fyzickej a emocionálnej bolesti) "na poli orie traktor a nad ním horí reaktor" (citácie iste nie sú doslovne presné, za to sa ospravedlňujem)
10 právě čtených knih podle uživatelů (červenec)
15.07.2019
10 nejprodávanějších eknih (červen)
03.07.2019
10 právě čtených knih podle uživatelů (červen)
16.06.2019
Ocenění knihy (1)
2005 -
National Book Critics Circle Award
(General Non-Fiction)
Kniha Černobyľská modlitba (kronika budúcnosti) v seznamech
v Přečtených | 1 620x |
smrt ochrana životního prostředí atomová energie radiace Černobyl zamoření Bělorusko zločiny komunismu radioaktivitaAutorovy další knížky
2017 | Modlitba za Černobyl – kronika budoucnosti |
2015 | Doba z druhé ruky |
2016 | Zinkoví chlapci |
1986 | Válka nemá ženskou tvář |
2018 | Poslední svědci: Sólo pro dětský hlas |
Já teda nemám ke knize nic moc co říct, jen že je to silné. Příběhy obyčejných lidí u kterých jsem brečela jak želva. Jediné co mě po přečtení napadlo, bylo "proč?". Proč za to muselo zaplatit tolik lidí a tolik lidí za to stále trpí. Knihu určitě doporučím. Autorka knihy zachytila přesně to, na co ostatní lidé zapomínají, na samotné lidi kteří tragédii prožili. Na jejich životy.