Černý déšť přehled
Masudži Ibuse
Román odehrávající se v Hirošimě ve dnech shození atomové bomby a reflektující situaci prostých Japonců těsně po skončení druhé světové války. Příběh mladé Jasuko, která prožila Hirošimu, napsal japonský spisovatel a humanista na základě deníkových záznamů a vyprávění očitých svědků. Za román získal v roce 1966 literární cenu Noma.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černý déšť. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Mrazivý román opisujúci jednu z najväčších tragédií v dejinách ľudstva vychádzajúci z denníkových záznamov o tejto udalosti. Hlavný hrdina Shigematsu (aj jeho manželka Shigeko a neter Yasuko) si píše denník a pritom sa ako jeden z relatívne nezranených snaží viesť normálny život. Do toho sa snaží nájsť ženícha pre svoju neter poznamenanú chorobou z ožiarenia a pomaly a postupne umierajúcu.
Nikto z Japoncov nevie, čo sa deje, názov zbrane sa dozvedáme až v závere knihy. Nikto nepozná liečbu následkov ožiarenia, tak ľudia skúšajú, čo sa dá. Niektorí umreli okamžite po zásahu bombou, iní boli nejakým spôsobom poznačení, ale trpia chorobou z ožiarenia.
Príbeh hlavného hrdinu dopĺňa verný, až desivý opis udalosti, prežívania zasiahnutých Japoncov a spôsobených škôd.
Kniha končí trpko. Cisár oznámi kapituláciu Japonska, Shigematsuov zamestnávateľ sa snaží pozdvihnúť zdeptaných zamestnancov na duchu a samotný Shigematsu si nahovára, že až vyjde dúha, jeho umierajúca a pomaly sa rozpadávajúca neter sa uzdraví.
Aj napriek vážnosti témy knihou občas prebleskne Ibuseho čierny humor.
Atomový úrok na Hirošimu a Nagasaki je literárním námětem, který v Japonsku rezonuje do dnešních dní. Není se čemu divit. Černý déšť tedy zdaleka není jediným svého druhu. Jinou cenu, než kterou získal v Japonsku, by mimo japonské hranice podle mého ale nezískal. Chápu nicméně, jak moc musí takové vzpomínky působit na city Japonců, zejména u starší generace. Černý déšť není románem v pravém slova smyslu, což nebývá obecně na obtíž. Souhrn autentických deníkových záznamů funguje dost dobře coby zprostředkovatel oněch hrůzných osobních prožitků okamžiků bezprostředně po útoku jadernou bombou. Příběh je však často rozmělňován řadou podružných detailů, které čtení znesnadňují, podobně jako příběhově nesouvisející odbočky.
Zážitky přinášející smrt, bolest a utrpení to jsou více než ohavné, i když člověk obecně ví, jaké důsledky zanechává jaderná bomba. Oceňuji především informační sdělnost knihy. Po literární i jazykové stránce už dílo trochu klopýtá. Na druhou stranu je zde krásně vidět japonská mentalita, postoje Japonců k pracovním závazkům bez ohledu na vlastní pohodlí či bezpečí, smysl pro povinnost nebo třeba strach nepřijít do řečí a nezostudit se (což připomíná dávné doby samurajů), nebo péče o příbuzné blízké i vzdálené. Kniha nesoudí, neomlouvá se. Popisuje. Čtenář nechť si sám vytvoří názor. Pro mě obecně vyhovující přístup. S ohledem na roli fašistického Japonska ve válce a související podtexty bych tentokrát autorův postoj docela uvítala.
Kniha Černý déšť v seznamech
zfilmováno japonská literatura atomová bomba Hirošima
Cist na kazde strance o hruzach lidi, kteri si prozili doslova a do pismene peklo na zemi uplne nedavam. Knihu nechavam nedoctenou... Zpetne si rikam, ze je skoda, ze se clovek nesetka s uryvkem a nejakymi ukoly k analyze textu v hodinach dejepisu. Urcite by to utkvelo cloveku v pameti...