Červená planeta přehled

Červená planeta
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/536227/bmid_cervena-planeta-661838c7f0348.jpg 5 5 5

„Na celé širé planetě se nenarodil svéráznější jedinec než můj otec.“ Joonatan obdrží naléhavý telefonát: babička je v posledním tažení. Mladík popadne otcovu vojenskou přilbu, nasedne do auta a vyrazí do Helsinek. Babička si myslí, že přijel její syn Mikko, ale Joonatan jí připomene, že Mikko je dávno po smrti, a zeptá se, jestli si o svém zesnulém duševně chorém synovi – typickém představiteli „hladovějícího umělce“ – dokáže vybavit něco dobrého. Babičce se do vzpomínání příliš nechce, a tak se Joonatan rozhodne vydat po stopách minulosti do svého i otcova dětství a sepsat svůj vlastní příběh: výsledkem je karnevalově barvitá, životem kypící tragikomická autofikce plná svébytných postav, krutých životních zkušeností zapříčiněných otcovou nezvladatelnou duševní chorobou, ale také nebývalého nekorektního černého humoru, který se čtenáři vryje pod kůži. Debut Joonatana Toly o schizofrenním otci je beletristický zásah elektrickým proudem přímo do mozku.... celý text

Literatura světová Humor Biografie a memoáry
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

Punainen planeetta, 2021


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Červená planeta. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (3)

simovama
27.08.2024 5 z 5

Severská lahůdka.

laiheliini
24.08.2024 5 z 5

Mám hrozně ráda tyhle syrové "příběhy ze života", zážitek z četby je pak úplně někde jinde. Moje první taková kniha byla nejspíš "My děti ze stanice Zoo", které jsem četla ještě na základce. Knihy, co v sobě mají podobným způsobem tu realitu, se člověku prostě dostanou chtě nechtě pod kůži. Tady je téma samozřejmě jiné - duševní zdraví, alkoholismus, chudoba - a navíc je kniha paradoxně fakt moc vtipná, takže se čte celkem s lehkým srdcem. Pod vší tou ironií a sarkasmem ten marast stejně ale je. Přečteno za 3 dny, kniha bezvadná.


Margravine
19.08.2024 5 z 5

Tak tohle se teda povedlo! Geniální sonda do života rodiny se schizofrenním otcem v čele. Co může vypadat jako depka a tragédie je ve skutečnosti úžasná tragikomedie, u které se budete bavit - i když na konci už člověku zas tak do smíchu není; téma duševní nemoci, sociální vyděděnosti a podobných "radostí" holt v závěru humorné nikdy není. Každopádně je to skvěle napsaný, ironicky, suše, s nadhledem. Velký doporučení!

všechny komentáře

Související novinky (1)

Skleněný muž, Jen se mnou a další knižní novinky (27. týden)

30.06.2024


Citáty z knihy (2)

Otcův motiv k uzavření sňatku je tudíž pochopitelný, ale člověk se musí podivovat nad tím, proč pošuka jeho ražení chtěla za manžela matka. Pravda, vyrostla ve smrtelně nudné rodině z Vantaa a právě se rozešla s tím nejnudnějším mužem na světě, právníkem, který se ani nechtěl rozmnožovat. Možná v životě toužila po špetce vzrušení—a taky po dítěti. A po téhle stránce byl můj otec hotový zlatý důl. Na celé planetě se nenarodil svéráznější jedinec: byl pohledný a měl styl; užvaněný týpek s ďábelským úsměvem, kterým lidi uhranul a uměl „strhnout publikum“. Navíc mu to pálilo, intelekt měl ostrý jako neurochirurgův skalpel, a když byl zrovna střízlivý, působil příčetněji než průměrný člověk. Stručně vzato, otec byl, jak se tak říká, podmanivá osobnost. Matka navíc kdysi na škole zvítězila v literární soutěži, jejímž tématem byl boj proti alkoholismu—i to věštilo úspěch v roli umělcovy soukromé pečovatelky.


Otec vtrhl dovnitř jen v ponožkách, s vlasy plnými špíny a s otevřeným poklopcem a prohlásil, že si z celého dne ne pamatuje ani ň. Za dobu, co byl mimo, si obarvil svůj dlouhý copánek načerno a nechal si propíchnout obě uši. Jako by si teprve teď uvědomil, co se stalo, prohlásil: „Pro Kristovy rány, já budu asi doopravdy magor.“


Kniha Červená planeta v seznamech

v Přečtených5x
v Knihotéce22x
v Chystám se číst25x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x