Červený smäd přehled

Červený smäd
https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93976/cerveny-smad.jpg 4 293 293

Abner Marsh, mohutný riečny lodník s prešedivenými vlasmi, sa ocitne v dosť bezútešnej situácii: v roku 1857 mu totiž zima zničila schátranú flotilu. Aristokrat Joshua York mu navrhne, že od neho kúpi polovičný podiel v jeho spoločnosti a poskytne mu zlato potrebné na stavbu najrýchlejšieho parníka na Mississippi. Pre Abnera to znamená splnený sen. Až keď sa nový majestátny parník Fevre Dream vydá na prvú plavbu, Abner zisťuje, že jeho spoločník je v skutočnosti upír a že jeho plán dostať sa do dejín ako kapitán najrýchlejšieho riečneho parníka musí ustúpiť Yorkovej podivuhodnej misii. Yorkovým úmyslom je pribrať na palubu príslušníkov svojej prastarej a hanobenej rasy a zbaviť ich dedičstva krvilačného násilia. Najskôr však musí premôcť skazeného, no mocného pána krvi, ktorý naňho čaká na polorozpadnutej plantáži. Abner Marsh sa rozhodne pri svojom spoločníkovi vytrvať. Zrejme nie celkom si uvedomuje, čomu všetkému bude musieť počas tejto neobyčajnej plavby čeliť...... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , Ikar (SK)

Fevre Dream, 1982

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Červený smäd. Přihlašte se a napište ho.

Mayaku
17.01.2025 5 z 5

Těžko se mi hledají slova, jak moc mě tato kniha potěšila. Sáhla jsem po ní v době, kdy jeden knižní titul za druhým byl takové zapomenutelné "meh" a já měla totální čtenářskou krizi. Vlastně jsem od Snu Ockerwee moc nečekala a možná v tom právě byla jeho síla - v okamžiku překvapení a ve spisovatelském umu G.R.R.Martina. Jsou knihy, které se vám třeba líbí, ale i tak si po nějaké - i krátké - době vlastně nedokážete moc vybavit o čem byly. Tady ale zcela bez rozpaků můžu říci, že na Abnera Marshe, Joshuu Yorka, Damona Juliana, Mrzouta Billy Tiptona a jejich krvavou cestu po t(aj)emné Mississippi jen tak nezapomenu. Jediné, co bych knize trochu vytkla, je velký časový skok v jejím závěru, ale ani to mi celkový zážitek nezkazilo:) Jedna z nej knih čtenářského roku 2024.

Adhara
05.01.2025 3 z 5

Príbeh o priateľstve medzi človekom a upírom. Možno príjemné osvieženie po upírskych romanciach, aj prostredie je celkom nový prvok. Inak však priemerný román, ktorý neurazí ani nenadchne a za chvíľu vyšumí z hlavy. Začiatok ma príliš nebavil, od Joshuovho rozprávania to začalo byť zaujímavé. Problémom však je, že som očakávala viac, oveľa viac, keďže autorom je G. R. R Martin, ktorý ma doposiaľ nesklamal. Ale akosi nemôžem uveriť, že aj toto napísal on. Z jeho štýlu tam nebadať absolútne nič. Nenašla som v nej ani zrnko jeho geniality, ktorú tak predviedol v Piesni ľadu a ohňa, ale aj v Súmraku na Vorlone a ďalších dielach. Tu nenájdeme žiadne drásajúce emócie, Martinovu povestnú tragickosť, ani jeho extra brutálne konce. Je to skrátka tuctové, takmer sa dá povedať, že nemastné-neslané, štylisticky obyčajné a ani trochu desivé. Pre mňa zatiaľ najslabšia kniha od Martina.

vihar
16.12.2024 5 z 5

Sen Ockerwee mě opravdu překvapil. Mám knihy o upírech rád, a tento příběh zasazený do prostředí parníků je velmi originální a povedený. Jediná výtka směřuje k trochu zdlouhavému a těžkopádnému začátku, ale jakmile se děj rozjede, čeká vás nekompromisní a drsná upířina. Výborně napsaná kniha.

Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)

22.10.2023

Kniha Červený smäd v seznamech