Cesta pro vraha přehled
Jaroslav Velinský
POŽÁR V ÚDOLÍ PAVUČIN, ZMRZLÁ KREV V ZÁVĚJÍCH A JEDEN MLADÝ BEZDĚČNÝ DETEKTIV… Bezděčný detektiv Ota Fink – v civilu soustružník – doprovází po Vánocích roku 1960 jako učňovský dozor podnikové rekreanty na horskou chatu. Zájezdu se účastní i Marie Zvoníčková, jedna z jeho dávných femme fatale. A právě ta cestou při přesunech přeplněnými vlaky záhadně zmizí – což ale vyjde najevo až v horách. Znepokojený Ota se vydává po jejích stopách. Během mrazivého předsilvestrovského putování mezi závějemi, trampy, hospodskými štamgasty a jinou, mnohem podezřelejší společností Ota postupně pochopí, že Marii, dnes vzornou soustružnici, dohnala pohnutá minulost holky z pasťáku. Kdo je čahoun ve vaťáku a se španěláckou lodičkou na hlavě, kterého zahlédl na nádraží? Přinese pavouček umotaný z drátků Marii štěstí, nebo spíš smůlu? A jaké temné tajemství skrývá zapomenutá jeskyně v zasněžené rokli?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta pro vraha. Přihlašte se a napište ho.
Za mě zatím nejslabší finkovka. Možná proto, že Ota vyráží na hory, není tedy ve "svém" proletářském prostředí, které autor přetváří v břitký humor, který se Otovi "převaluje" v hlavě. Tentokrát se nám humor objevuje mezi trempy, ale je příliš řídký, aby vypodložil celou knihu. K tomu se děj postupně značně zpomaluje, až se téměř nehýbe (čtenáře téměř umrtví) a nezrychlí se ani na konci při rozuzlení. To je ovšem navíc očekávatelné a odhadnutelné. Celou knihu aspoň trochu vylepšuje autorův jazyk, kterým jsou tato a další knihy této série napsané.
Tak se nám Ota vydal na zimní rekreaci erohá, ale moc tam toho neužil. Hned od samého začátku uniká svodům soudružek a nakonec se vydá jednu hledat, která se ztratila.
Opět skvěle vystavěný příběh. Tentokrát v minusových teplotách! Ota mrzne, plahočí se sněhem, potká nové kamarády a nové zločince.
A všechno opět dobře dopadne, hlavně ku spokojenosti majora Moldánka.
Šarlatový závoj, Hrob na kopci a další knižní novinky (32. týden)
04.08.2024
Kniha Cesta pro vraha v seznamech
2002 | Poslední tajemství Jana T. |
2003 | Tmavá studnice |
2007 | Bestie z Tamberku |
1969 | Spravedlivá pistole |
1999 | Zmizení princezny |
Bezděčného detektiva Otu Finka u nás začalo znovu vydávat nakladatelství Mystery Press. Obálky si vzal na starost Jaromír 99 a jsou parádní. Ale kdyby vbyla knížka blbá, ani parádní obálka ji nezachrání. Cesta pro vraha (stejně jako všechny detektivky Jaroslava Velinského) rozhodně blbá není. Ota Fink se v ní vydává hledat kolegyni která zmizela cestou na podnikový lyžařský zájezd a bude to pátrání docela divoké. Velinský (stejně jako například v knize Volání odnikud) těží ze své trampské minulosti a tak se dostaneme spolu s Otou mezi ty pravé osadníky. Kromě detektivní zápletky, Velinského knihy zaujmou především jemným humorem a vhledem do období let padesátých a šedesátých. Byť Ota s trampy kamarádí, bere je trochu s rezervou a k osadnímu životu má hodně daleko, takže jeho glosy na tohle téma rozhodně pobaví. Navíc je to trochu střelec a dobrodruh, což je u hrdiny vždycky plus. a protože se v knize dost cestuje vlakem, i ilustrační foto je z kupé vlaku Českých Drah:-) Za mě další skvělá retro detektivka. Kterou můžu jen doporučit.