Cesta úskalím přehled

Cesta úskalím
https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 4 16 16

Děj jednoho z významných autorových románů je zasazen do exotického prostředí Malajského souostroví. Starý lékař, plavící se na rybářské lodi, odhaluje jako znalec lidí příběh mladého cestujícího - syna australského polititika,který se zapletl do milostného vztahu s manželkou jiného politika a ve rvačce ho zabil. Nyní prchá kamsi do neznáma, zatímco otec inscenuje jeho pohřeb.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , České Slovo
Originální název:

The Narrow Corner, 1932


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cesta úskalím. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (7)

Daver
05.03.2024 5 z 5

Propletenec vztahů, následků, příčin a jejich příčin nedovoluje čtenáři upřít svoji pozornost na jediného viníka, hrdinu nebo záporáka. Jakoby říkal: "Jedeme v tom všichni."

iška
06.03.2022 3 z 5

Velmi dobře vystižena psychologie jednotlivých postav. Mně se osobně více líbily autorovy tituly Barevný závoj a Julie, ty jsi kouzelná. Tady jsem nějak více cítila, že to bylo napsáno před 90 lety.


mirektrubak
07.07.2021 4 z 5

„Jaké právo mají lidé udělat si obraz podle vlastního srdce a vnucovat vám ho a zlobit se, když se mu nepodobáte? Chtěl mě uvěznit ve svém ideálu. Nestaral se o to, kdo skutečně jsem. Nechtěl mě přijmout takovou, jaká jsem. Chtěl vlastnil mou duši a protože cítil, že je tam cosi, co mu uniká, snažil se tu malou jiskřičku ve mně, která je mou vlastní podstatou, nahradit výplodem své vlastní fantazie.“

Většinu děje autor umisťuje na plující loď a na ostrovy, které jsou stranou lodních cest. V obou případech jsou to lokality, které je praktický nemožné opustit. Zdálo se mi, že to vytváří jistý pocit uvězněnosti, nevyhnutelnosti, připoutanosti k vnějším vlivům. A jako by se to zrcadlilo i do vnitřního světa postav, jako by byli hrdinové knihy v okovech různých okolností, cizích pravidel i vlastních zlozvyků. Nějak se v tom naučí žít, jistě, ale když se do příběhu zamotá mladý muž s čistým srdcem, zapůsobí to jako jiskra v sudu střelného prachu – náhle je všechno jinak a mnozí v knize jsou nečekaně donuceni se ptát, kolik lidskosti v nich vlastně je.

Narazil jsem na knihu náhodou, v antikvariátu. Kdybych neměl nedávno Maughamovo jméno před očima v Orwellově životopise, dost možná bych toto své první setkání s ním minul. Byla by to ale škoda, přišel bych o chytře napsaný román, s dobře vykreslenou atmosférou, zajímavými postavami a relativně věrohodnou zápletkou. Příjemný čtenářský zážitek, poctivé čtyři hvězdy za pouhých deset korun :-)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Cesta úskalím v seznamech

v Přečtených20x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených3x
v Knihotéce18x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit3x
v dalších seznamech1x