Cestička pavoučích hnízd přehled
Italo Calvino
Kniha řazená mezi díla italského neorealismu. Calvino v ní líčí dobrodružství malého chlapce Pina, který stráví nějaký čas mezi partyzány a celou dobu sní o tom, že najde dospělého kamaráda, jemuž bude moci prozradit své tajemství: místo hluboko v lese, kde si pavouci stavějí svá hnízda. Již v této prvotině najdeme pohádkové prvky, které zůstanou konstantou v celé Calvinově tvorbě.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1959 , Mladá frontaOriginální název:
Il sentiero dei nidi di ragno, 1947
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cestička pavoučích hnízd. Přihlašte se a napište ho.
Působivá válečná novela s dětským hrdinou Pinem a jeho vnímání reality kruté doby bojů. Na to že autor napsal knihu ve 24 letech se jedná o vyspělý text, který je čtivý a syrový. Zabarvený doslov je doslova trapný, ale tak jsem se na závěr aspoň trochu zasmál, jelikož Calvinův příběh optimisticky rozhodně nekončí.
Jardadr ode mě dostal palec .... přesto s jeho komentářem nesouhlasím zcela. Za mě je ta kniha mimořádně zajímavá jak svým obsahem tak stylem. Když uvážím, že to psal třiadvacetiletý mladík s čerstvou válečnou zkušeností, tak klobouk dolů! Nejde jen o pohled dítěte, ale i o hru na pomezí dětského a dospělého světa, o skvělé využití zjevné reality, toho jak jeden svět nemůže do důsledku rozumět tomu druhému. A na čtenářích nechává autor odpovědi na dvě základní otázky: Co války způsobuje? A jak války destruují každého, koho se dotknou? A přitom je povídka/novela psána s lehkostí a vtipem ... Proto říkám: MIMOŘÁDNÝ POČIN!
Kniha Cestička pavoučích hnízd v seznamech
v Mé knihovně | 5x |
2007 | Neviditelná města |
1982 | Italské pohádky |
1998 | Když jedné zimní noci cestující |
1967 | 5 italských novel |
1970 | Naši předkové |
Milé a poutavé vyprávění o dětském pohledu na život v Itálii v době druhé světové války. Prvotina, ve které autor jednoznačně ukázal své spisovatelské kvality – hlavně jeho schopnost charakterizace postav je úžasná, čtenáři vysloveně ožívají před očima. Osoba hlavního hrdiny pak do děje vnáší i další podstatný prvek, který četbu činí zábavnou, aniž by ubíral tématu na závažnosti – humor. Doslov v knize je samozřejmě poplatný době vydání, a proto je na něj třeba hledět s rezervou - spíše jako na svědectví o té době než o knize samotné.