Cestou z věže přehled
Petr Opršal
Honza vyrůstá v době normalizace v jednom obyčejném šedivém městě s matkou a otcem, který je kvůli práci často mimo domov. Chlapcovu výchovu tak ovládá matka, zanícená stoupenkyně organizace Svědků Jehovových. Jeho vnímání a poznávání světa je od nejútlejšího věku sešněrováno přísnými náboženskými pravidly utajovaného společenství a všudypřítomným strachem, aby se osvědčil a přežil Armagedon. V době dospívání začíná vidět souvislosti. Přemýšlí a klade si otázky. Dogmata Organizace, předkládaná matkou a bratry, postupně ztrácejí na přesvědčivosti. A tím nezadržitelně povolují i doposud neotřesitelné základy Honzova životního ukotvení. Co teď? Jak dál sloužit Bohu J. a přitom nemít věroučné pochybnosti? Podvolit se? Nebo je spása i mimo Organizaci? Dlouho váhá. Podaří se mu najít cestu ven?... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cestou z věže. Přihlašte se a napište ho.
Jedná se o autorovu prvotinu. Autor si knihu vydal samonákladem. Knihu nelze koupit v žádném kamenném knihkupectví nebo v e-shopu. Knihu lze koupit pouze u samotného autora, který knihu pošle poštou.
Hlavní postavou je HONZA, který je jedináček. Žije společně s rodiči v jedné domácnosti. Je introvert. Je velkým čtenářem, rád sleduje fotbal. V oblibě má babičku a dědečka. Jeho máma se jmenuje MARIE, která je stoupenkyní Svědků Jehovových a táta JIŘÍ, kteří je ateista a nevěří v Boha. Marie je nekompromisní ve své víře a přes to nejede vlak. Jiří se snaží občas zasáhnout do výchovy Honzy a klade manželce na srdce, aby nezatahovala Honzu do její víry, ale marně. Následkem toho vznikají mezi nimi různé hádky a rozepře. Sledujeme dětství Honzy od čtyř let, přes dospívání až do dospělosti.
Honzovo dětství a dospívání nebylo jednoduché v tom slova smyslu, že už od mladého věku mu jeho mamka Marie vtloukala do hlavy učení o Svědcích Jehovových a kvůli tomu měl mnohem těžší život než jeho vrstevníci. Svědkové Jehovovi neslaví Vánoce, Velikonoce, Vánoce, narozeniny nebo jmeniny. Bylo mi líto Honzy, že nemohl slavit Vánoce jako ostatní jeho kamarádi, nemohl se radovat z dárků pod vánočním stromkem, anebo z dárků, které by obdržel na narozeniny. Již od dětství musel doprovázet svou mamku na různá setkání, která pořádají Svědkové Jehovovy. Musel strpět různé příkazy a řeči o satanovi, démonech a všech ďáblových posluhovačů. Strašila jej také armagedonem, tj. koncem světa. To určitě není dobré pro správný vývoj dítěte.
Jak se to bude vyvíjet s Honzou dále, jestli přijme křest a vstoupí do řad Svědků Jehovových se už dočtete v tomto románu.
Jsem rád, že jsem objevil knihu CESTOU Z VĚŽE, poněvadž podobně zaměřenou knihu jsem snad ještě nikdy nečetl. Se Svědky Jehovovy jsem se v minulosti setkal a dotazoval jsem se na různé otázky, které však nebyly k mé spokojenosti úplně zodpovězeny. V minulosti jsem se jich osmělil, abych se dozvěděl, co mě zajímá. Od té doby už uplynulo hodně let a již jsem s nimi vícekrát nemluvil. Nemám zájem. Občas je potkávám, jak stojí u bývalé pošty, anebo na jiných místech a nabízejí časopis STRÁŽNÁ VĚŽ, který občas četl táta a já těmito časopisy vždy jen prolistoval.
Z jednoho hlediska by nemusela být špatná konzultace Bible a člověk by se mnohým věcem mohl přiučit a zeptat se na různé otázky, které jej zajímají. Nicméně Svědkové Jehovovi mají svoji víru a názory, se kterými nesouhlasím a jsou mi vzdálené. Lépe je asi s nimi nenavazovat řeč a raději vůbec se s nimi nestýkat ani si s nimi nesjednávat konzultaci Bible. Raději ani nevstupovat do jejich společenství, poněvadž je pak velmi obtížné z něco vystoupit.
Z mého pohledu je kniha CESTOU Z VĚŽE originální a dočteme se hodně informací o Svědků Jehovových. Překvapilo mě například, že mají strach z křížů a kostelů a v minulosti jsem na vlastní kůži pocítil včetně mamky, že nemají rádi, když se před nimi otevře téma Panna Maria, mamka od Ježíše Krista. Dočteme se také něco málo i historii tohoto společenství a další informace. Dočteme se také o tom, jaký postoj zastávají Svědci Jehovovy při transfúzi krve a transplantaci, jak to mají v oblasti sexu a o jiných tématech, které lidi zajímají.
Dovedu si představit, pokud by se kniha CESTOU Z VĚŽE objevila na pultech knihkupectví. Dozvěděl jsem se hodně informací o Svědcích Jehovových a zároveň jsem s napětím sledoval život Honzy, jak se bude vyvíjet, když bude starší a starší.
Líbilo se mi, že Honza je velmi zvídavý, učí se cizí jazyky (angličtinu, němčinu) a studuje Bibli a různé další odborné texty. Klade si různé otázky týkající se víry a snaží se na ně najít odpověď.
Pokud vás zajímá tématika Svědků Jehovových a chtěli byste si přečíst příběh, který je založen na skutečných událostech, určitě můžu doporučit tuto knihu k přečtení. Časem se třeba vrátím k některým částem.
Téma knihy je velmi atraktivní, protože jistě všichni z nás se určitě nějakým způsobem setkal se Svědky Jehovovi. Kdo mezi ně nepatří určitě se alespoň jednou, já nejednou, setkal s urputným vysvětlováním a propagací této „víry“
Příběh nám odhaluje mnohem víc. Malý Honza, který příběh vypráví je od narození vedený svou fanatickou matkou k této jediné a správné víře.
Jeho otec, který s touto vírou nesouhlasí, se jen občas slabě ozve a pokusí o jemnou změnu, bohužel mu to není nic platné.
Honza matce bezmezně věří a i když s dospíváním a věkem začíná pochybovat, přesto se víře podřizuje do své právní dospělosti.
Je ovšem velmi inteligentní a začíná ve svém nitru tuto víru zpochybňovat a hledat si svou vlastní cestu a tu pravou víru. Jenže , je vůbec jedna jediná pravá víra?
Velice zajímavé je, že autor popisuje příběh od roku 1971, kdy je v naší zemi šíření poselství svědků J. nezákonné.
Autor nás zavede i do vzdálenější historie této víry a popisuje hodně detailně jak se s roky jejich učení a předpovědi konce světa mění dle dané situace ve světě , tím se velmi snižuje důvěryhodnost tohoto společenství.
Dostane se nám vysvětlení ,proč tvrdě odmítají Vánoce, Velikonoce dokonce i narozeniny a jmeniny a jiná dogmata. Jaký to má na chlapce s touto neochvějnou vírou dopad v běžném životě , v němž je toto tradicí nebo dokonce zákonem vyžadováno.
Děj není popisován chronologicky je sestaven poměrně nesouvisle a ukazuje obraz života hlavního hrdiny a jeho nestandardní výchovy.
Vše je doplňováno zdůvodněním, proč se se svědci Jehovovi musí řídit přímo těmito pravidly , kde vznikají a jak se mění podle toho. co se jim zrovna hodí.
Příběh jsem přečetla jedním dechem.
Nikde jsem se nedočetla zda se jedná o autobiografii, ale má to k ní velice blízko.
Kniha je momentálně těžce sehnatelná, takže jsem ráda, že se mi ji podařilo koupit z druhé ruky.
Kniha Cestou z věže v seznamech
v Mé knihovně | 7x |
Zajímavý pohled na danou tématiku. Budu souhlasit se všemi 5*.