Chladné srdce přehled

Chladné srdce
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544507/bmid_chladne-srdce.jpg 4 1 1

Príbeh zúfalej a žiarlivej lásky a bolestne jasná spoveď o osamelom manželstve. Žena zdrvená pocitom menejcennosti roky znáša manželov mimomanželský pomer, až kým si neuvedomí, že aj ona má prostriedok, ako mu zabrániť v odchode. Natalia Ginzburg píše bez akejkoľvek sentimentality, je rozpálená dobiela, chladná hnevom. Nešťastný príbeh obyčajného nudného manželstva premenila na psychologický triler.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Inaque

È stato così, 1947

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chladné srdce. Přihlašte se a napište ho.

adorjas
25.10.2024 4 z 5

Sú knihy, o ktorých viete, že vám sadnú. A o tejto som mala presne také intuitívne tušenie. Ginzburgová- rovesníčka Elsy Morante a obe inšpirácia pre Elenu Ferrante. Toto proste muselo sadnúť!
Sama autorka v úvode píše, že tento príbeh písala v nešťastnom období, a keby možno nebola taká nešťastná, tak je príbeh lepší. A príbeh začína dosť kataklizmaticky- hlavná postava strieľa svojho muža do hlavy, presne medzi oči.
V krátkej novele sa retrospektívne dozvedáme o udalostiach vzniku tejto manželskej tragédie. Jednoduchý, úsečný jazyk korešponduje s inteligenciou hlavnej postavy, ktorá sa v sebe neustále nimrá ale bez efektu na svoje sebauvedomenie a zrenie.
Nadčasové (originál je z roku 1947) a za mňa extrémne feministické vzhľadom na vek svojho vzniku. Odporúčam!

Kouzlo polární záře, Krvavá spása a další knižní novinky (39. týden)

22.09.2024

Kniha Chladné srdce v seznamech