Chladné srdce přehled
Natalia Ginzburg
Príbeh zúfalej a žiarlivej lásky a bolestne jasná spoveď o osamelom manželstve. Žena zdrvená pocitom menejcennosti roky znáša manželov mimomanželský pomer, až kým si neuvedomí, že aj ona má prostriedok, ako mu zabrániť v odchode. Natalia Ginzburg píše bez akejkoľvek sentimentality, je rozpálená dobiela, chladná hnevom. Nešťastný príbeh obyčajného nudného manželstva premenila na psychologický triler.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chladné srdce. Přihlašte se a napište ho.
Kouzlo polární záře, Krvavá spása a další knižní novinky (39. týden)
22.09.2024
Kniha Chladné srdce v seznamech
1967 | 5 italských novel |
1977 | Rodinná kronika |
1981 | Všechny naše včerejšky |
1989 | Rodina Manzoniů |
1977 | Milý Michale |
Sú knihy, o ktorých viete, že vám sadnú. A o tejto som mala presne také intuitívne tušenie. Ginzburgová- rovesníčka Elsy Morante a obe inšpirácia pre Elenu Ferrante. Toto proste muselo sadnúť!
Sama autorka v úvode píše, že tento príbeh písala v nešťastnom období, a keby možno nebola taká nešťastná, tak je príbeh lepší. A príbeh začína dosť kataklizmaticky- hlavná postava strieľa svojho muža do hlavy, presne medzi oči.
V krátkej novele sa retrospektívne dozvedáme o udalostiach vzniku tejto manželskej tragédie. Jednoduchý, úsečný jazyk korešponduje s inteligenciou hlavnej postavy, ktorá sa v sebe neustále nimrá ale bez efektu na svoje sebauvedomenie a zrenie.
Nadčasové (originál je z roku 1947) a za mňa extrémne feministické vzhľadom na vek svojho vzniku. Odporúčam!