Chlapec z bloku 66 přehled

Chlapec z bloku 66 https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/518722/bmid_chlapec-z-bloku-66-649dbd906d3b5.jpg 4 42 42

Zažil víc hrůzy, než by kterékoli dítě mělo zažít, teď ale musí přežít Blok 66. Leden 1945. Čtrnáctiletý Moše Kessler vystupuje z vlaku v koncentračním táboře Buchenwald. Prožil horory tábora Osvětim-Birkenau, přišel o celou svou rodinu a přežil i pochod smrti v mrazivé evropské zimě. Za svůj krátký život zakusil Moše víc hrůzy, než je možné. O Buchenwaldu však ví jen jednu věc. Každý to ví. Jestli chceš přežít, musíš se dostat do Bloku 66. Němci jsou krutí a odhodlaní, nejsou však připraveni na buchenwaldský tajný odboj, který má za cíl jediné: zachránit děti. Kniha vypráví neuvěřitelné skutečné svědectví Mošeho Kesslera o Bloku 66 – dětské části koncentračního tábora, ve které se odehrály šokující a zároveň inspirující osudy přeživších holocaustu.... celý text

Literatura světová Válečné Biografie a memoáry
Vydáno: , Bourdon
Originální název:

The Boy From Block 66 , 2023


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Chlapec z bloku 66. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (19)

Áňa 998
07.05.2024 5 z 5

Po delší době jsem se pustila do knihy, která čtenáře seznamuje s osudem malého chlapce, který zažil zla druhé světové války. Tyto knihy se mi nečtou lehce. Čekala jsem tedy na správné rozpoložení, kdy se do knihy pustit. To přišlo nedávno, takže jsem čapla knihu a dala se do čtení.
.
Hlavní postavou a zároveň vypravěčem svého příběhu je tu Moše Kesler. Kniha začíná skoro idylicky. Nejdříve se seznamuje s jeho životem před válkou. Jednoho dne ale bylo všechno jinak. S maminkou a mladším bratrem nastoupili do vlaku a pak už bylo vše jen horší..
.
Nikdo z nás si nedokáže představit ty hrůzy, které musel Moše vytrpět. Ten ale k vyprávění přistupuje citlivě a vy máte pocit, že vedle pana Kesslera sedíte a posloucháte jeho vyprávění. Tímto stylem je napsaná celá kniha. Byla místa, kdy jsem musela na chvíli jít něco dělat, zaplašit chmurné myšlenky... Ale velkou část knihy to bylo mrazení, které jsem měla z příběhu malého chlapce.
.
Kniha nemá ani dvě stě stran, takže to není čtení na nějak dlouhou dobu. Ale rozhodně má svým obsahem co nabídnout. Sama jsem ji až na malé přestávky přečetla za jedno odpoledne.
.
Chlapec z bloku 66 je moc pěkně zpracovaná. Najdete tu fotografie s popisky, ale také bohatou přílohu, která je plná doplňujících informací.
.
Nečtu takové knihy často, a vím proč. Ještě teď mi běhá mráz po zádech. Chlapec z bloku 66 byla velmi zajímavá kniha, se silným příběhem. Každý z přeživších má můj obrovský obdiv, za sílu, odvahu. Jsem ráda, že vznikají tyto knihy, abychom nezapomněli a poučili se.

Pogy
21.02.2024 4 z 5

Velmi silný příběh...


knihomolkajanca
02.02.2024 5 z 5

Říká vám něco jméno Antonín Kalina? Pokud jste odpověděli ne, pak mi dovolte, abych jej trochu představila. Čech Antonín Kalina byl za druhé světové války vězněm v koncentračním táboře Buchenwald v Německu. Sám čelil každodenní hrozbě smrti, ale díky jeho odvaze a vynalézavosti se mu i přesto podařilo zachránit více než devět set dětských životů. Nejen o něm, ale také o dalších pro nás z dnešního pohledu jen těžko uvěřitelných a neméně silných okamžicích vypráví Moše Kessler, přeživší dvou koncentračních táborů i pochodu smrti. Do Osvětimi se dostal, když mu bylo pouhých třináct let. Jaké pro něj bylo procházet si touto noční můrou sám a bez své rodiny? Jak se mu podařilo přežít všechny útrapy? A jaké pocity měl, když byl Buchenwald osvobozen?

Tohle a mnohem mnohem víc odhaluje útlá knížečka, která je dalším svědectvím o tom, co za zvěrstva a nepředstavitelné zlo se za druhé světově války dělo. O to více přínosná je, že odhaluje rovněž souvislosti událostí před i během války, předtím než se mnozí Židé do koncentračních táborů dostali, a stejně tak i to, jak se přeživší vězni vypořádávali s následky války a toho, že museli dlouhé měsíce či roky čelit násilí, smrti a ztrátě mnoha blízkých. Člověk se nepřestává divit, jak neuvěřitelně silní tito lidé byli, jak pevnou měli vůli, a že i na místech tak temných dokázali najít touhu žít a přežít. Jsem nesmírně vděčná za každou takovou knihu, autentickou výpověď, která nám umožní pamatovat, co se dělo a vyvarovat se stejným chybám. Protože historie, a obzvláště ty její nejtemnější části, jsou něco, na co bychom si měli neustále připomínat

Hodnocení: 90%

Za knihu k recenzi moc děkuji nakladatelství Bourdon.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Chlapec z bloku 66 v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených60x
ve Čtenářské výzvě11x
v Doporučených3x
v Knihotéce51x
v Chystám se číst70x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech2x

Autorovy knížky

Limor Regev
izraelská
2023  86%Chlapec z bloku 66