Christus vivit přehled
papež František (p)
Publikácia Christus vivit je posynodálna apoštolská exhortácia Svätého Otca Františka mladým a celému Božiemu ľudu. Kristus žije. On je našou nádejou i tou najkrajšou mladosťou tohto sveta.“ Týmito slovami začína pápež František svoju posynodálnu apoštolskú exhortáciu Christus vivit, podpísanú v pondelok 25. marca v Lorete a adresovanú „mladým a celému Božiemu ľudu“. Text inšpirovaný minuloročnou synodou o „mladých, viere a rozlišovaní povolania“ publikovali v utorok 2. apríla vo vatikánskom Tlačovom stredisku. Exhortácia pozostáva z 9 kapitol a obsahuje 299 článkov. V mimoriadne srdečne ladenej exhortácii, ktorú by si mal prečítať každý mladý človek, sa pápež zaoberá nasledovnými tematickými okruhmi: Čo hovorí o mladých Božie slovo; Ježiš Kristus, stále mladý; Mladí sú Božie „teraz“; Úžasná správa pre všetkých mladých; Cesty mladých;, Mladí s koreňmi; Pastorácia mladých; Povolanie a Rozlišovanie.... celý text
Literatura světová Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 2019 , Spolok svätého Vojtecha (SSV)Originální název:
Esortazione apostolica post-sinodale Christus vivit, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Christus vivit. Přihlašte se a napište ho.
Zajímalo mne, mimo povinnou teologickou literaturu co si současný papež myslí o současnosti a jak to prezentuje. Jeho exhortace (povzbuzení) jako nedoktrinální dokument, který je navíc určen mladým, a to po synodu (setkání) s nimi, takže má na co reagovat byl ideální volbou - nezklamal. Tedy ani papež nezklamal:o)) Moc zajímavé čtení a kéž by si to (nejen) mladí a nejen katolíci přečetli.
Papež František je opravdu hodně jiný než předchozí papežové, a to už jich pár pamatuji.... Jako protestantovi je pro mne hlava katolické církve člověk, který má respekt a od něhož očekávám, že bude sdělovat nejen svůj názor líbivý, ale i ten co může vyvolat diskuzi, protože se vyslovuje k problémům společnosti i morálky. Není pro mne ani doktrínou ani idejí, nic nad Bibli. Tím, že je však papežův názor ukotven ve víře v Boha mi to dává další rozměr, a to lze poznat. Jeho srdečnost a láska je nejen ve vyjádření, ale také v hloubce myšlenek - to by musel být jeden hodně slepý, aby člověka na tomto postu neměl za toho, kdo je na správném místě a dává světu příklad víry a věřícího. To v dnešním světě v omezené duchovní víře (v jednotlivce, majetek, peníze, moc věří kdekdo) považuji za světlo a povzbuzení v často tmavých chvílích běžného života i života věřících křesťanů.
Papež František tak svěží vánek do církve, který rozumí a snad i oslovil mladé lidi. Povzbuzuje k následování, života přátelství v Kristu. Často se za něj modlíme, aby se mu obnova církve podařila a vlastně nám všem.
Kniha Christus vivit v seznamech
2015 | Laudato si´ |