Cimrman v říši hudby přehled

Cimrman v říši hudby
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/455541/bmid_cimrman-v-risi-hudby-Y0A-455541.jpeg 4 169 169

Divadlo Járy Cimrmana série

< 6. díl >

Hudební profil znovuobjeveného hudebního génia. Seminář o mistrových úspěších na poli hudby a opera Úspěch českého inženýra v Indii. Mistrovo dílo rekonstruovali J. Klusák, L. Smoljak a Z. Svěrák. V tradiční úvodní přednášce jsou poskytnuty základní údaje k tématu, pominuta není Cimrmanova hudebně pedagogická činnost. Muzikology, a jistě nejen je, určitě nadchne výklad symfonické básně Kovář Jirsa a klavírní výtah partitury v podání dirigenta Vondrušky. Zajímavou zkušenost divákovi poskytne recitace libreta bez dochované hudby… V další části představení pak opera Úspěch českého inženýra v Indii (s orchestrem, dirigentem a zdařilými pěveckými výkony herců) pojednává o tom, kterak český inženýr zavedl v Indii výrobu pravého piva. A ještě slovo hudebního restaurátora: „Původní partitura byla v žalostném stavu. Noty nedbale znamenány, linky porušené, papír samá šmouha. Věnoval jsem rekonstrukci tu největší péči: šmouhy jsem vygumoval, linky podle pravítka obtáhl, bříška čtvrťových not začernil, k osminkám a šestnáctkám přidělal ocásky. Myslím, že dnešní podoba díla obstojí i před nejpřísnějšími měřítky.“ Jan Klusák. „Chytré hlavičky, zlaté ručičky, to jsou čeští inženýři…“... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cimrman v říši hudby. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (18)

Aleshgang
09.09.2024 4 z 5

Rozhodně zajímavé semináře Cimrmana v hudebním odvětví. Ta místnost není vůbec špatný nápad, ale dnes by to asi neprošlo. Jinak Úspěch českého inženýra v Indii má ty nejlepší rýmy co u nás nemají obdoby.

Set123
01.08.2024

Když jsem kdysi s Cimrmanem začínal, ještě na základce, nebyl jsem zrovna zaujat jakoukoliv hudbou a představa starých dědů, kteří na mě něco zpívají, mne jednoduše neohromila. Poměrně dlouho jsem se proto tonuto kusu vyhýbal. Časem, když jsem hudbu začal mít rád a i k této hře jsem se vrátil. Nu, teď se na ní koukám snad nejčastěji.

Co to textu dramatického, je to hra snad nejchudší. Nepřekvapivě. Ale pokud jste ji alespoň jednou viděli živě a znáte melodii, nelze ji snad nečíst nahlas a to velice pomalu. U Colonelovy árie se navíc nejspíš, jako já, zaseknete dost na dlouho, protože se zacyklíte. Při představě chudáka Svěráka, kterak si na jevišti vyhazuje nožkou.

Říše hudby je prostě skvělá. Celý nacionalistický koncept hrdých Čechů, překonávajících v zahraničí naše utlačitelské sousedy je zkrátka bravurní – a krásně sarkastický. Naši dnešní národovci musí tu hru milovat a přitom si neuvědomovat, že je jim výsměchem. Velký Vaněk pokoří malého Wagnera, protože má statečné srdce, zlaté ručičky a vůbec, je to prostě veliká duše.


sgjoli
16.06.2024 2 z 5

Přiznám se, že tato hra pro mne byla dosud vlastně jednou velkou neznámou. Věděla jsem o její existenci, ale jako u jediné jsem nevěděla, co mohu čekat. Vlastně jsem ji asi jako jedinou nikdy neviděla.
Musím bohužel přiznat, že jsem tento text po dočtení odkládala poněkud s rozpaky. Spolu s Vraždou v salónním coupé, která mi jako psaný text taktéž úplně nesedla, se tohle bohužel asi nezařadí mezi mé nejoblíbenější hry. Ale jelikož se jedná primárně o divadelní představení, nechci to úplně šmahem odsoudit - určitě si to pustím i v hrané podobě.
Nicméně v čem byl pro mne problém. Tato hra v sobě obsahuje fresky 2 oper (tuším?), které se mi líbily a které mne bavily (hlavně část Panama), to jsem se dost pobavila. Bohužel mne úplně nezaujala část seminární. Nevím, nemohla jsem se do toho vůbec dostat, pochytit ten cimrmanovský humor. Asi v tomto případě opravdu chybí ta elementární znalost hereckého vystoupení a také to, že neznám tu hudební složku. A tudíž proto to nízké hodnocení z mé strany. V tomto případě uznávám, moje chyba, budu muset napravit a hodnocení pak případně upravit, až budu moct tuto hru lépe ocenit jako celek.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Tyhle České monopoly, Němce na kolena skolí. (Cimrman v říši hudby)


Kniha Cimrman v říši hudby v seznamech

v Přečtených234x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených9x
v Knihotéce73x
v Chystám se číst11x
v Chci si koupit4x
v dalších seznamech3x