Článek II. (2020) | Databáze knih

Článek II. přehled

Článek II.
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430488/bmid_clanek-ii-AE2-430488.jpg 5 36 36

Komiksová kniha s názvem Článek II. je projektem připravovaným scénáristou J. Šimáčkem a kreslířem J. Lastomirským. Jde o rozsáhlý komiksový příběh jehož hlavním postavou je Vladimír Petřek (19.8.1908 Hodolany u Olomouce - † 5.9.1942 Praha) kaplan pravoslavného kostela v Reslově ulici v |Praze, kde se ukrývala skupina výsadkářů po atentátu na R. Heydricha. Děj komiksu Článek II. pokrývá období od příchodu Heydricha do Prahy, začíná podzimem 1941 a končí popravou Vladimíra Petřeka. Hlavní dějovou linku tvoří historicky známé události od příchodu Heydricha do Prahy, příprava a výsadek skupiny Anthropoid, atentát na Heydricha a následný teror na území protektorátu. Tyto "dějepisné události" jsou však nahlíženy optikou hlavní postavy, mladého muže, který o sobě zřejmě neuvažoval jako o "hrdinovi", jen se choval solidárně, vlastenecky a pomáhal bez ohledu na následky, které mu stroze a přesně oznamoval Článek II vyhlášení výjimečného stavu. (Kdo osoby, které měly účast na spáchání atentátu, přechovává anebo jim poskytuje pomoc, anebo maje vědomost o jejich osobě nebo o jejich pobytu neučiní žádné oznámení, bude zastřelen se svou rodinou.)... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Článek II.. Přihlašte se a napište ho.

Jidu
10.01.2024 5 z 5

Ke knize jsem se dostala díky štafetě a objevila jsem novou lásku. Období druhé světové války bylo kruté samo o sobě a dělá mi problém jen o těch zvěrstvech číst, ale mít k tomu ilustrace? UF!

Vypálení Lidic, krutost vojáků, kdy zabíjeli i ty, které nemuseli, které neměli v rozkazu, zhovadilost výslechů..to vše zde je. Nepřikrášlené, drsné a smutné. Jak toho mohl člověk člověku dělat? Jací fanatici vznikli? Fuj, úplně mi je špatně.

Komiks je za mě absolutně bravurní. Myslím, že je v něm neobvykle dost textu, ale to si úplně netroufnu hodnotit. Každopádně kapitoly s obrázky prolínají ty, kde je podrobnější info k dovysvětlení příběhu, kdyby jej někdo neznal.

Myslím, že tahle kniha by mohla v budoucnu být povinnou četbou. Mladí čtou méně a méně, ale tohle je zvládnutelné (přeci jenom je to komis) a všeříkající. Takové kruté shrnutí.

Co víc dodat! Smekám jak před ilustrátorem, tak před autorem. Dokonalé dílo a díky za něj.

Áňa 998
31.12.2023 5 z 5

Jsem strašně ráda, že někoho napadlo i historické události zpracovávat formou komiksu. Četla jsem takhle třeba Atentát nebo Fotografa, oba v letošním roce, oba silné, zajímavé. A říkám si, kolik nečtenářů se díky tomuhle pustí do čtení...
Za mě je to rozhodně snažší cesta, jak si historické události osvěžit. Historické knihy nečtu, nedokážu udržet pozornost. Všechny žánry dávám, tenhle prostě ne. O to víc jsem měla radost ze štafety a výběru komiksu!
Komiks Článek II. pojednává o době atentátu na Heydricha a událostech, které s tímto činem souvisely. Je tu zaměření na méně známé postavy, takže se opravdu dozvíte něco navíc a donutí vás i tuto dobu trochu progooglit.
Musím se přiznat, že jsem si zamilovala kresbu. Krásně k příběhu sedí, je detailní... A střídá se s klasickým textem, takže jste pořád ve střehu.

simca9342
14.11.2023 5 z 5

Další komiks tentokrát v černobílém provedení ukáže, že doba nebyla vždy bez strachu a s neuvěřitelnými věcmi se setkával kdekdo.

27/5/1940 neznamenal jen odbojovou akci s vražedným úmyslem. Před odvážným činem dvou vysadkářů Kubiše a Gabčíka, při kterém přišli nejen oni dva o život předcházelo několik zásadních věcí. Popravou dvou generálů vše jen začalo. A vypálením Lidic a Ležáků pokračovalo.
Silný příběh, který se opravdu stal.

Ocenění knihy (3)

2019 - Cena Muriel (Nejlepší komiksová kniha)
2019 - Cena Muriel (Cena České akademie komiksu)
2019 - Cena Muriel (Nejlepší scénář)

Kniha Článek II. v seznamech