Malá noční žranice přehled
Jiří Šimáček
Malá noční žranice se jako předchozí knihy odehrává v současném Brně a je s nimi volně propojena i některými postavami. Líčí osudy stárnoucího vdovce, který se nedokáže smířit s životní situací svých dětí; syna, který už je ve středním věku, a přesto nepracuje a tvrdošíjně odmítá dospět, a dcery žijící s mužem, jehož nemůže vystát. Jejich vzájemné soužití v jednom domě proto přináší řadu konfliktních situací a nedorozumění. Šimáčkova próza není na první pohled založena na výrazných dějových zvratech, ale jakoby mimochodem popisuje banální rodinná dramata a traumata. Pro jednotlivé aktéry je však jejich intenzita téměř osudová. Ironická, až groteskní forma monologů „nedůvěryhodných“ vypravěčů, kteří líčí příběh ze svého omezeného úhlu pohledu, nechává ale nakonec na čtenáři, aby si sám domyslel a seskládal skutečný sled událostí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Malá noční žranice. Přihlašte se a napište ho.
Ohromně jsem se bavila :) ten Šedivý to byl takový samolibý blbec, že jsem se místy musela smát nahlas...třeba když do té své Hromopedie psal "Bzdí nahlas- bez omluvy - na veřejnosti". Každopádně užila jsem si to maximálně... docela potěšilo mě to rodinné souznění během těch nočních žranic, protože by si člověk skoro řekl, že mezi sebou mají v rodině hrozné vztahy... a ono to s nimi nakonec nebylo tak zlé.
Ke knize jsem se dostala náhodou, a i když české autory moc nečtu, musím říct, že mě tahle knížka moc bavila. Líbilo se mi, že je vyprávěná z úhlu pohledů několika postav, takže na situaci dostanete názor více aktérů. Pan Šedý je asi nejbizarnější a nejabsurdnější knižní postava, jakou jsem kdy četla, a musím říct, že díky tomu to byla i má nejoblíbenější postava. Knížku určitě doporučuji :)
57 nových eknih zdarma ke stažení
22.02.2021
Kniha Malá noční žranice v seznamech
2014 | Malá noční žranice |
2012 | Charakter (taky ještě mädchen, ničema a oskar) |
2020 | Článek II. |
2009 | Snaživky |
2019 | Prvotřídní hajzl |
Čtivé, vtipné a celkem originální styl psaní. Linka pana Šedého byla místy až fyzickým utrpením, jak výborně napsaný narcistní kretén to byl. Líbilo se mi taky, jak se autor s lehkostí vypořádal s mnohdy těžkými tématy, která se v průběhu děje vynořují a pak zase zaplouvají.