Co zbylo z anděla přehled
Jan Skácel
Básnická sbírka Co zbylo z anděla je Skácelovým lyrickým debutem na poetickém poli. Vyšla v roce 1960 jako jeho druhá básnická sbírka v pořadí. Vyhraňují se zde dále motivy osudové dramatičnosti a tragiky života. ,,Ráno, pokud jsou všechny stromy ještě obvázané a věci nedotknuty, mezi dvěma topoly anděl se vznáší, v letu dospává. V trhlinách spánku zpívá. Kdo první na ulici vyjde, tím zpěvem raněn bývá, snad něco tuší, ale nezahlédne. Je zeleno a to je vše, co zbylo z anděla.,,... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Co zbylo z anděla. Přihlašte se a napište ho.
Možná že tenhle začínající Skácel zní trošku naivně, ale stále je to Skácel s jeho neuvěřitelnou dovedností zachytit slovy těžko vyjádřitelný pocit ze světa, z běžných věcí, z lásky, z bolesti, ze smrti.
Kniha Co zbylo z anděla v seznamech
lyrika jižní Morava přírodní lyrika poezie
1965 | Smuténka |
1983 | Uspávanky |
2012 | Hodina mezi psem a vlkem |
2008 | Básně I |
2008 | Básně pro děti |
Tématika básní je zaměřená k věcem stálým a prvotním, jsou to ty věci, které básník miluje, které tvoří identitu lidství a chrání nás před ztrátou podstaty. Z básní čiší moudrý klid. Čtení básní Jana Skácela je pohlazení po duši, je v nich všechno, co nás provází životem - láska, bolest, radost i smutek, sny, samota,dětství i stáří. Jeho básně člověk cítí. Dechberoucí zážitek.