Couchsurfing v Rusku - Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi přehled
Stephan Orth
PRVNI KNIHA O RUSKU BEZ MEDVĚDŮ A BALALAJEK! Co je propaganda a co je skutečnost? O žádné části zeměkoule nepanují tak zmatené a rozporuplné informace jako o Rusku. V tom případě pomůže jediné: vyrazit na cestu a udělat si svůj vlastní obrázek. Po deset týdnu sbírá autor bestselleru Stephan Orth mezi Moskvou a Vladivostokem malé i velké postřehy. A od jednoho gauče ke druhému objevuje na své cestě zemi, v níž se za strohou fasádou skrývá nekonečná srdečnost.... celý text
Literatura světová Cestopisy a místopisy Příběhy
Vydáno: 2018 , KazdaOriginální název:
Couchsurfing in Russland: Wie ich fast zum Putin-Versteher wurde, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Couchsurfing v Rusku - Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi. Přihlašte se a napište ho.
Nějak jsem čekal, že to bude hlavně o doporučeních o couchsurfingu. Stephan Orth se ubytovává u zajímavých couchsurferů a určitě se tak dostává blíž k lidem, kteří v oblasti žijí. Rusko je obrovské a je v něm snad 80 území, s různou mírou atonomie. Stephanovi se podaří v relativně krátkém čase podívat nejen do Moskvy a Kavkazu ale i k hranicím s Mongolskem nebo třeba na Sibiř a dálný východ. Líbí se mi, že je kniha hodně koncentrovaná a naplněná spoustou zajímavostí. Třeba ukázkou jak vypadá pravá Ruská sekta, nebo jak se žije ve městě, vedle kterého je největší díra na zemi vyhloubená lidmi. Stephan píše s lehkostí a se snahou lidem porozumět bez toho, aby je odsuzoval. Co se mi taky líbilo, že veškeré události a místa zasazuje do kontextu, až mě překvapilo jak velké má literární, historické a politické znalosti.
Couchsurfing je určitě jeden z nejlepších způsobů, jak nahlédnout pod pokličku Ruského tajemna. Autor, jakožto zkušený novinář a cestovatel, dokázal z výletu vytěžit maximum, skvěle rozebíral ruskou propagandu a rozporuplné informace, kterým se úspěšně snažil přijít na kloub a co se týče samotného Putina, na něm nenechal nit suchou. Fotografie na tom byly kvalitou o něco hůře, ale s tím se už nedá nic dělat. Nicméně se těším, až se s Orthem vydám i do jiných lokalit :).
Kniha Couchsurfing v Rusku - Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi v seznamech
2018 | Couchsurfing v Rusku - Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi |
2012 | Lituji, minuli jsme přistávací dráhu |
2019 | Couchsurfing v Číně: Cesta přes obýváky nové supervelmoci |
2019 | Couchsurfing v Íránu: Moje cesta do země za zavřenými dveřmi |
2021 | Couchsurfing v Saudské Arábii |
Rusko a couchsurfing, to jsem si prostě musela přečíst a rozhodně nelituji. Sám o sobě couchsurfing, ač už ne tak populární jako dříve, nabízí skvělé možnost jak procestovat svět s trochu větším vhledem do místní reality a Stephan jakožto novinář se rozhodl toho povznést na úplně novou úroveň. Kromě Mosky a Petrohradu tak procestujeme spolu s ním opravdu ti nejméně pravděpodobná místa Ruska, kam byste na dovolenou asi nevyrazili - Grozný, Yakutsk, provincie Tuva - místa o kterých běžní lidé v Evropě ví jen málo. Stephan se navíc umí dobře ptát a nesoudí. Další jeho knížky o couchsurfingu si určitě přečtu a tuto určitě doporučuji každému, kdo se chce dozvědět o Rusku i něco pozitivního.