Ďáblův hřbet přehled

Ďáblův hřbet
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507582/bmid_dabluv-hrbet-E2J-507582.png 4 91 91

Skupina dřevorubců a vojáků se ve 13. století vydává dobýt panenskou, lidskou bytostí neobývanou divočinu na slovensko-moravském pomezí. Brzy se však ukáže, že v temných a hlubokých lesích ve skutečnosti nejsou tak úplně sami.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ďáblův hřbet. Přihlašte se a napište ho.

jan8470
30.11.2024 4 z 5

Hned v úvodu autoři servírují brutální scénu incestního znásilnění. To snad aby se čtenář nenechal mylně unést myšlenkou, že bude Ďáblův hřbet čtením pro slečinky. Vojtíšek a Kučera naopak během času ještě přitvrdí a je jedno, jestli jde o útok medvědice, znásilnění, či závěrečný masakr, k němuž muselo nevyhnutelně dojít. Přitom ani zdaleka nejde o samoúčelný proud násilí. Každá taková scéna buď posouvá děj někam dál, nebo přispívá k budování tísnivé atmosféry.

S tou pracují autoři lépe než s postavami. Ty jsou bohužel až příliš šablonovité. Statečný velitel, který se snaží vše řešit, pokud možno s chladnou hlavou, osvícený a racionální felčar, fanatický kněz, k nim přidejte stádo tupého selského lidu, a máte hotovo. To je ovšem asi jediná slabina knihy.

Mezi silné stránky knihy patří naopak dobře vykreslené reálie období vrcholného středověku, hutná a skvěle vygradovaná atmosféra a pěkně vykreslený boj člověka s přírodou. To vše dělá z Ďáblova hřbetu víc než tuctový slasher. Ostatně, po dočtení knihy si mnohý čtenář s hrůzou uvědomí, že největšími bestiemi nejsou divoká zvířata či démoni z lesů, ale lidé.

Orange-cat
14.09.2024 5 z 5

Super napínavé čtení. Určitě doporučuji :-)

PS: není vhodné pro slabé žaludky

Lady.Lucrezia
30.08.2024 4 z 5

Příjemný temný příběh z hlubokých lesů. Postupné odhalování nepříjemné pravdy, bolestné a zničující, s dopady na všechno živé v budované osadě. Vpravdě jsem čekala více popisů u drsných scén, zavěrečná řežba na mě byla příliš mělká oproti zvrácené erotice a popisu divoké krajiny. Nicméně dobovost se opravdu podařila, včetně všech bázní tehdejšího lidu. P.s.: Jen by mi prostě nevadilo delších 100 stran, užívala jsem si to.

Kniha Ďáblův hřbet v seznamech