Dary se přece nevracejí přehled

Dary se přece nevracejí
https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78017/dary-se-prece-nevraceji-78017.jpg 4 74 74

Podtitul: Příběh atypické pěstounské rodiny Působivé vyprávění o dvou dívkách ze sociálně slabé rodiny a jejich následné péči v rodině náhradní. Náhodné setkání s desetiletou zanedbanou dívkou přivedlo autorku do její rodiny. Matka zemřela, o Báru a o její, o osm let starší, mentálně postiženou sestru Kateřinu, se staral jejich otec, těžký alkoholik. Otřesné podmínky v rodině, kde dětem chyběly základní hygienické a stravovací návyky a citové zázemí se ani přes její roční výpomoc nepodařilo zlepšit. Snažila se dívky získat do své péče, což se jí nakonec, i přes obtížná jednání s jejich agresivním otcem, podařilo. Autorka popisuje velmi složitou a náročnou výchovu dívek - silně pasivní Kačky, která neuměla číst ani psát, a hyperaktivní, agresivní a nesoustředěné Báry. Musela čelit jejich zkratovému jednání ve stresových situacích. Přesto se snažila dát jim maximum lásky a pocit jistoty domova. Potýkala se s nedostatkem financí i nepříznivou reakcí lidí ze svého okolí, když se rozhodla vzít si děti do vlastní péče. Knihu provází ilustrace obou dívek.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dary se přece nevracejí. Přihlašte se a napište ho.

lalela
01.08.2024 5 z 5

Knížka mě přišla skvělá i skvěle napsaná. Obdivuji paní Janákovou, na jakou se dala dráhu, že nevzdala věčný každodenní boj s děvčaty a dokázala v nich objevit to lepší z jejich povah a snažit se je nadále rozvíjet. Moc se mi líbilo, když si holčičky uvědomily, kdo je pro ně ta teta a začaly jí říkat mami. Jdu si přečíst další knížky.

WildEv
05.10.2023 3 z 5

Ačkoli mě autorka po lidské stránce vzala za srdce a tímto před ní smekám pomyslný klobouk a kéž by takových dobrých duší na světě více existovalo, bohužel literární stránka mě kapánek zklamala. Čekala bych alespoň zajímavý příběh a nějakou dějovou linku, avšak styl psaní připomíná spíše kazuistiku. A i ta se dá napsat nějak zajímavě. Styl psaní mě vůbec nebavil a nezaujal a po 30 stránkách, kdy jsem uvízla na mrtvém bodě, jsem knihu odložila a už se k ní nevrátila. Ale za snahu a a morální profil autorky dávám aspoň ty 3 hvězdy.

saga1531
04.11.2022 5 z 5

Kniha přečtená za jedno odpoledne. Neuvěřitelný a přesto pravdivý příběh o tom, koho nám náhodně život přivede do cesty a jak s tím lze naložit. Smekám autorko a přeji vám i dcerám v životě hodně šťastných společných dnů.

Kniha Dary se přece nevracejí v seznamech