Den Trifidů přehled
John Wyndham (p)
Když v roce 1951 vyšel poprvé Den trifidů od, měl autor John Wyndham za sebou už řadu románů a povídek, s nimiž však literárně příliš neuspěl. I Den trifidů vycházel původně jen v časopisecky na pokračování. Velký zájem čtenářů si však vynutil několik knižních vydání a způsobil, že se Wyndham věnoval již nastálo vědecko-fantastickému žánru. Román o tom, jak neznámý roj meteoritů způsobí u většiny pozemšťanů slepotu a jak toho využijí průmyslové rostliny „trifidi“, které náhle vyvinou zcela nečekané vlastnosti a zaútočí na lidi, má v sobě dostatek prvků neobvyklostí, aby čtenáře přitahoval. Zároveň mu však nechybí onen wellsovský obecný pohled na život a jeho reálné jádro, které z fantastického příběhu činí podobenství o skutečném ohrožení přírody člověkem a člověka přírodou.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 2008 , BB artOriginální název:
The Day of the Triffids, 1951
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Den Trifidů. Přihlašte se a napište ho.
Příběh o apokalypse formou celosvětové slepoty a několika "přeživších" vidomých mě velmi bavila, ale pět hvězdiček bych dala až ve chvíli, kdy by se kniha více zaměřila na samotné trifidy, původně jsem snad i doufala, že jim ty oči vyšlehají oni a jejich existence bude onen zásadní problém. Takhle mám pocit, že byli jen jedním z celé řady problémů na cestě za vybudováním nové společnosti, byť vcelku nepříjemným, neřešitelným a nebezpečným. Bavily mě různé teorie, které si skupinky určily jako ty zaručeně nejlepší možné pro obnovu lidstva, všechny však v mých očích směřovaly k jisté záhubě. Co mi chybělo, tak zmínka strachu z další vlny komet a čekala jsem více potulných banditů. Rozhodně ale doporučuji k přečtení. Stojí za to.
Letní bouřky, Neodolatelná a další knižní novinky (30. týden)
23.07.2023
Knižní novinky (46. týden)
14.11.2021
„„Mám všechno, co doopravdy potřebuju,“ řekla „a ty nám jednou vrátíš to ostatní, Bille.““
„Každý, kdo kdy vlastnil nějaký poklad, trpěl asi věčným strachem o život.“
„Stádo ovcí nedoženeš na trh přímou cestou, ale vždycky se najde nějaký způsob, jak je tam dostat.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Den Trifidů v seznamech
v Přečtených | 8 285x |
v Knihotéce | 1 938x |
v Chystám se číst | 1 292x |
boj o přežití zfilmováno klasicismus invaze slepota rozhlasové zpracování sci-fi zfilmováno – TV seriál postapokalyptická sci-fi
Velice poutavý sci-fi román. Četl se mi velmi dobře. Zajímavá zápletka, napětí i popis emocí postav jsem si užila. Mohu doporučit.