Midwichské kukačky přehled
John Wyndham (p)
V poklidné anglické vísce Midwich se stane cosi neobvyklého: Všichni obyvatelé přijdou o jeden den svého života. Celých 24 hodin prospí. To samozřejmě vzbudí nesmírný ohlas, ale poté, co se do věci vloží vojenská rozvědka, vše pomalu utichá a na místě zůstává pouze několik pozorovatelů. Jejich pozornosti ovšem uniká fakt, že všechny plodné obyvatelky jsou najednou těhotné. A když všechny naráz porodí děti zcela evidentně nelidského původu, mohlo by se zdát, že je pro obyvatele modré planety už pozdě… Obálka: obraz Opožděné Vánoce, Friedensreich Regentag Dunkelbunt Hundertwasser.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1994 , Paralela 50Originální název:
The Midwich Cuckoos, 1957
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Midwichské kukačky. Přihlašte se a napište ho.
V první řadě musím říct, že jsem byl překvapen informací, že kniha byla zfilmována několikrát pod názvem "Městečko prokletých" (1960, 1964, 1995) a dokonce jako seriál (2022). A kdysi jsme ten béčkový počin z roku 95 viděl, tedy děj knihy mně byl velmi povědomý.
Kniha má trochu pomalejší rozjezd, ale určitá dávka napětí a tajemna je zde budována už od první kapitoly. Postav není mnoho, nejsou příliš charakterově rozepsány, nevyvíjí se a zkrátka jen jsou (v tomto má obecně autor slabinu). Události po "usnutí" všech lidí v oblasti se z každou kapitolou vykreslují až do očekávaného konfliktu.
Mě osobně téma bylo blízké a ze schopností "kukaček", jako kolektivní vědomí, ovládání jiného vědomí, čistě racionální a bezemoční jednání bez kousku lítosti, až mrazilo. Zároveň zde byl nastíněn i celosvětový problém a jeho řešení. Jedno z těch lepších sci-fi děl pana Wyndhama na několik večerů.
Se sci-fi jsem začala pozdě, takže doháním, co už jsem nejspíš mohla/měla mít dávno přečtené. A tak teď došlo i na Kukačky... Překvapilo mě, jak dávno byly vydány... Řekla bych, že jim ten čas ani neublížil. A jestli, tak jen málo... Za mě dobře napsané, čtivé, zajímavé. Pěkné scífko.
Kniha Midwichské kukačky v seznamech
Anglie děti boj o přežití zfilmováno anglický venkov etika mimozemšťané lidskost, lidství morální hodnoty neplánované těhotenství
Znovu otevřeno po osmi letech, tentokrát, možná i díky přečtení v podstatě na jeden zátah, mnohem lepší dojmy než kdysi (ze silných 3* jdu na slabších 5*). Sedí mi Wyndhamův specifický, racionalizační styl. V knize se toho vlastně moc nestane. Příběh slouží takřka výhradně jako kostra pro sáhodlouhé úvahy a diskuze o protagonistů o tom, co se vlastně děje, jak se k tomu postavit, co to znamená pro lidstvo, jak to souvisí s naší biologickou přirozeností i s povahou života jako takového, jaké z plynou morální důsledku a tak dále. Autor sice čtenáři poskytuje takřka všechny myslitelné otázky i odpovědi, přesto mu nechává prostor, aby je sám promyslel a posoudil, jestli se učiněnými závěry ztotožňuje. Snad jediné, kde jsem se zásadněji zarazil, bylo Zellabyho přemítání o původu člověka, nicméně vzhledem k době napsání (1957) se dá celkem pochopit. Je to navíc jedna z mála věcí, která na tomhle jinak nadčasovém románu, který bude stejně podnětný a aktuální i za dalších půlstoletí, zastarala.