Deníky Sylvie Plathové přehled

Deníky Sylvie Plathové
https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45252/deniky-sylvie-plathove-y81-45252.jpg 5 72 72

Výběr z deníků originální americké básnířky zahrnuje období let 1950–1962. Deníky, které si autorka vedla až do své tragické smrti, vyjadřují její touhu po celistvosti života a umění, vystihují zmatky její přecitlivělé duše a hlavně byly také podkladem pro její tvorbu. Snaží se v nich o maximálně upřímný pohled na sebe samu, jejich stránky svědčí o střídání složitých období sebeničení a regenerace. Výbor zachycuje hlavně pasáže, které nějakým způsobem souvisejí s jejím dílem, záznamy jsou minimálně komentovány.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Jota
Originální název:

The Journals of Sylvia Plath , 1982


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deníky Sylvie Plathové. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (10)

Vesper001
04.08.2020 5 z 5

Deníky Sylvie Plathové nejsou dvakrát povzbudivou četbou a na nepřipraveného čtenáře budou nejspíš působit nepochopitelně, nudně a neuroticky. Ale pro toho, kdo se zajímá o Sylviinu osobnost a dílo, budou cenným zdrojem informací o jejím vnitřním světě, a pro toho, kdo se spolu s tvůrčím potenciálem potýká i s nějakým tím psychickým bonusem mohou představovat ujištění, že v tom alespoň není sám.

adorjas
16.07.2020 5 z 5

Hneď na strane 14 odsek, ktorý ma zasiahol:
" Prítomnosť vo mne existuje navždy a navždy sa neustále posúva, plynie, roztápa. Táto sekunda je život. A keď vyprchá, je mŕtvá. Ale nedá sa začínať nanovo s každou ďalšou sekundou, musíš to posúdiť podľa toho, čo je mŕtve. Je to ako tekutý piesok... beznádejné od začiatku. Príbeh alebo obraz dokážu síce prežitý vnem trošku oživiť, ale to nestačí, to nestačí. Nič okrem prítomnosti nie je skutočné a ja už teraz cítim tiaž storočia, ktorá ma dusí. Nejaké dievča žilo pred 100 rokmi ako ja teraz. A teraz je mŕtvá. Ja som ešte v prítomnosti, ale viem, že tiež pominiem. Ten vrcholový okamih, žhavé vzplanutie prichádza a zrazu je preč, neprestávajúci tekutý piesok. A ja nechcem umrieť."


Matty
21.03.2019 5 z 5

Je v tom určitý masochismus, číst si v devětadvaceti chmurné zápisky autorky, která ve třiceti letech prohrála svůj boj s depresí a spáchala sebevraždu. Pomalu na každé druhé stránce byl odstavec nebo věta, které jsem si chtěl podtrhnout a přidat k nim pár vykřičníků. Tak přesně se autorce podařilo převést do slov pocity, jejichž popis je nesmírně obtížný. Plathová zde ještě pronikavěji a otevřeněji než ve Skleněném zvonu vyjadřuje trápení vysoce inteligentní tvůrčí mysli, trápení introverta, který na sebe klade přehnané nároky, trápení sebevědomé ženy, která se nechce nikomu podřizovat, nikomu patřit, být na nikom závislá (a přesto by druhým ráda vycházela vstříc, cítila se jimi přijímána a oceňována). Současně jde o cenný studijní materiál pro každého, kdo se bude zabývat její tvorbou, hledat inspirační zdroje jejích básní a povídek. Vtahující, neveselé, neuvěřitelně dobře napsané. Společně s Deníkem Pavla Juráčka a Zábranovým Celým životem text, kterému jsem místy rozuměl víc, než by mi bylo milé.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (1)

Zabiju se. Není mi pomoci. Nikdo nemá čas se mnou zabývat do hloubky, nikdo mi nedokáže poradit, jak mám sama sobě lépe rozumět... tolik jiných je na tom hůře než já. Jak jenom mohu tak sobecky vyžadovat pomoc, útěchu a vedení?


Kniha Deníky Sylvie Plathové v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených97x
ve Čtenářské výzvě8x
v Doporučených10x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst158x
v Chci si koupit49x
v dalších seznamech6x

Štítky knihy

deníky Pulitzerova cena

Autorovy další knížky

Sylvia Plath
americká, 1932 - 1963
1996  84%Pod skleněným zvonem
1997  93%Deníky Sylvie Plathové
1984  90%Ariel
1987  91%Horoskop orloje
2003  80%Hrana