Desátého prosince přehled
George Saunders
Soubor Desátého prosince přináší desítku povídek od jednoho z nejčtenějších amerických povídkářů dneška, George Sauderse. Autor s pronikavým pozorovatelským nadáním nahlíží do životů pestré směsice hrdinů a antihrdinů. Své postavy nešetří, zároveň s nimi v krajních situacích hluboce soucítí. Hravost a originalita, neuhýbavost, odvaha jít až do krajnosti, jež odhaluje ty nejnaléhavější otázky dneška, to jsou rysy, jež z Saunderse činí vnímaného komentátora naší přítomnosti, ale možná i bezprostřední budoucnosti. Tato sbírka mu v roce 2013 vynesla prestižní cenu Folio. A byla mimo jiné zařazena mezi desítku nejlepších knih roku dle časopisu The New York Times.... celý text
Literatura světová Povídky
Vydáno: 2015 , PlusOriginální název:
Tenth of December, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Desátého prosince. Přihlašte se a napište ho.
Tahle sbírka byla většinu času brutální deprese. To je totiž tak, když si chcete odpočinout po předchozí knižní emoční houpačce, tak se pustíte do povídek. Všem radím: v podobné situaci si fakt nevyberte nic od George Saunderse. Budete na tom ještě hůř.
Protože on nepřehání. V každé povídce je ukázáno na to, jací lidé skutečně jsou bez přibarvení naivity a něžnosti. Tohle je deprese v tom pravém smyslu, protože je to skutečný.
Všechna témata, která Saunders rozehrál do děsivých představení se mě dotkla. Až na ty tři, kterým jsem dala nižší hodnocení, byť pointy byly i tam skvělé, ale ty ostatní se mě dotkly. Poměrně hluboce. Jako kdyby nějaký démon do mě zatnul svůj dráp (nemám obavy, že v budoucnu nebudou démony znát), ryl a ryl a ryl stále víc a víc. A byť jsem měla strach, že mi tohle zkazí jinak krásný den, překvapivě jsem to dočetla poměrně šťastná. Zároveň tedy vážně naštvaná, smutná a v depresi. Ale šťastná. Že stále existují autoři, kteří umí psát tak, aby to čtenář cítil tam, kde má.
Knihu jsem si chtěla přečíst primárně kvůli povídce Útěk z Pavoučí hlavy. Ale vyšel z toho milý klenot.
J8 tedy všeobecně moc nemám rád povídkové knihy a v této knize jsem některé povídky přetrpěl, ale byly tam i dvě povídky mimořádně zajímavé :-)
Kniha Desátého prosince v seznamech
- Klacky 1995
2018 | Lincoln v bardu |
2015 | Desátého prosince |
1997 | Památník války severu proti jihu |
Nejděsivější na tom je, že mi to přijde naprosto OK a normální...
Hláška "Na to ti sere holubice míru" se právě stala mou oblíbenou :-D