Děti z Dynmouthu přehled
William Trevor
Goticky hororový, v morálním poselství aktuální temný příběh o duševně vyšinutém patnáctiletém chlapci, kterému se podaří získat moc nad přímořským městečkem, na první pohled zcela idylickým.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2001 , Mladá frontaOriginální název:
The Children of Dynmouth, 1976
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Děti z Dynmouthu. Přihlašte se a napište ho.
![samkko samkko](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Prostý a ničím neurážející, poklidný příběh městečka Dynmouth, ve kterém si své životy žijí lidé, podobní těm, které známe. Autorovi psaní opravdu jde, protože byť je děj v podstatě "o ničem", čte se to samo.
![InaPražáková InaPražáková](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/190920/m_inaprazakova-qv3.png?v=1546290729)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Malý, nenápadný skvost. Kniha, která neoslní jazykem, invencí nebo odvázanou fantazií, ale sděluje přesně to, co autor chce, a sděluje to naprosto přesně, což se ale v plné míře ukáže až na závěr. Míra precizního svazování různých nitek a rozplétání nitek zašmodrchaných mi připomněla dokonce Kunderu, ovšem s tím rozdílem, že Trevor má zřejmě lidi rád a v zásadě je k nim smířlivý. Žádná z mnoha postav není padouch ani hrdina, jak ostatně říká otec Faramont, existuje jen směřování ke krajnostem, které šedi zdánlivě dodává barvu, ale neexistuje krajnost sama.
Timothy, emočně zaostalý, neschopný sebemenší empatie, který v egocentrické touze po splnění snu nabourá několik klidných životů, vlastně jen nastavuje zrcadlo svým ušpiněným bližním, protože při svém čistě faktickém, až vědeckém vidění lidí jako jediný netrpí selektivní slepotou maloměstského pokrytectví. Konec jeho velikášského snu byl zákonitý, ale stejně mi to přijde geniální - Timothy má šanci být jednou tuctový občan... ale vlastně ne, sen střídá sen, mění se obsah, ale ne forma.
Skutečný otřes Timothy způsobí jen dětem, které se pokrytectvím neprovinily, takže se dá říct, že zamlčování pravdy má vlastně své klady. A tak je to v Dynmouthu se vším. Není to dechberoucí literární zážitek, ale nesmírně dobře napsaná kniha.
Ocenění knihy (1)
1976 -
Costa Book Awards
(Novel)
Kniha Děti z Dynmouthu v seznamech
v Mé knihovně | 29x |
irská literatura psychologické romány manipulace (psychologie) narušená mládež duševní poruchy, duševní nemoci sociopatieAutorovy další knížky
2011 | ![]() |
2010 | ![]() |
2001 | ![]() |
1998 | ![]() |
2006 | ![]() |
Dobrá kniha pro mě neznamená dobré hodnocení na databázi knih, dobrá kniha pro mě znamená to, že se při čtení cítím být součástí, postavy mi přirostou k srdci a po přečtení se mi po nich stýská. A to se tady bohužel nestalo.
Nebylo to úplně špatné čtení. Jen jsem asi nepochopila, o čem měla kniha být. Celou dobu jsem čekala nějaký zvrat, říkala jsem si, že každou chvíli musí něco přijít. Konec to bohužel úplně zabil.
Dá se říct, že půlku knihy jsem si užila a druhou půlku jsem se nudila. Timothy mě neskutečně rozčiloval a divím se, že nedostal po hubě….