Den, kdy jsme se opili dortem přehled
William Trevor
Výbor z povídkové tvorby irského spisovatele, který je v tomto žánru právoplatným nástupcem svého krajana Jamese Joyce a jeho slavných Dubliňanů. Vychází z irské lidové vypravěčské tradice a přetváří ji po svém.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Den, kdy jsme se opili dortem. Přihlašte se a napište ho.
Kniha 11 povídek, z nichž titulní „Den kdy jsme se opili dortem“ je pravděpodobně nejhorší, představuje kvalitní rychločtení, které prožijete s permanentním úsměvem na rtech, dovolil bych si je srovnat s tvorbou Ivana Krause.
Spektrum a zaměření povídek je variabilní, William Trevor dokáže například vynikajícím způsobem vystihnout aspekty manželství, kdy se manželka dokonale vysměje manželovi, který od ní utíká a ještě ho setře tím,že stihla románků daleko víc, nebo naopak zabrousí do života studenta, který se stydí za svoji matku, protože je rozvedená a má umolousané oblečení.
„Když večer pokročil, objevila se někdy i paní Keeganové a usrkovala gin s vodou. Vypadala tak trochu jako cuchta, šedé vlasy mívala neupravené a na nohou pantofle. Manžel si s ní ve stylu a způsobech nijak nezadal a jeho zarudlá pleť nasvědčovala tomu, že se rád oddává zboží, s nímž obchoduje u baru“
Kniha Den, kdy jsme se opili dortem v seznamech
Část díla
2011 | Příběh Lucy Gaultové |
2010 | Láska a léto |
2001 | Děti z Dynmouthu |
1998 | Andělé v Ritzu |
2006 | Den, kdy jsme se opili dortem |
Přečetla jsem v rámci čtenářské výzvy - kniha, která je méně než 20x v přečtených. Měla jsem ji doma, dosud nečtenou. A to byl tedy objev! Úžasné povídky a obyčejných lidech, na první pohled to vypadá jako obyčejné vyprávění, ale jakmile se začtete, úplně tam jste a jako byste ty lidi znali, je to jako nakukovat sousedům do obýváku, fakt bravurní!