Deus Irae přehled
Philip K. Dick , Roger Zelazny
![Deus Irae Deus Irae](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42815/deus-irae-42815.jpg?v=1282045152)
Po třetí světové válce ze spálené a zamořené země povstal mocný kult zformovaný kolem architekta celosvětové zkázy Carletona Lufteufela. Služebníci hněvu, jak si jeho uctívači říkají, dali svému bohu nové jméno: Deus Irae. Jednoho rána se nic netušící Tibor McMasters, jeden z nejtalentovanějších umělců své doby, narozený bez rukou a nohou, dozví, že musí podniknout nebezpečnou pouť, aby mohl na fresce zachytit Lufteufelovu božskou podstatu pro budoucí generace věřících. Netuší, že přijetím úkolu na svá bedra vezme osud nejen svůj, ale zároveň celého přeživšího lidstva a možná i samotného Boha. Román Deus Irae napsal Philip K. Dick mezi lety 1964 a 1975 společně se sci-fi spisovatelem Rogerem Zelaznym.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Deus Irae. Přihlašte se a napište ho.
![lazarus lazarus](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/18104/m_lazarus-65be263fc2f2c.png?v=1706960448)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Velmi jednoduchý, přímočarý fantasy příběh. Jako kapitola ve Svědectví docela v pohodě, jako Dickův román ani omylem. Zelazny z Deus Irae smrdí na sto honů, P.K.D. je tam pár stránek s trochou té jeho filozofie a vnitřních pochodů protagonistů příběhu. Nic proti Zelaznemu, Amber miluju, ale na obálce je Dick a ta obálka vám prostě lže.
A proto je DE jednoduchým pochoďákem plným zbytečných setkání, zbytečných keců, nesmyslných náhod a neuspokojujícího finále.
Protože veškerou česky přeloženou tvorbu PéKáčka znám dost slušně, tedy vyjma Sluneční loterie, Deus Irae pro mě zřejmě zůstane nejslabším výtvorem pana mistra paranoie. Přičítám to na vrub spojení dvou spisovatelů. Stejně neslavně u mě dopadl třeba Asimov se Silverbergem. Podobná tragédie.
Ale což. Ubik, Eldritch a třeba Temný obraz se dají číst dokolečka dokola a neomrzí. Čert vem tento malý finální nezdar. Dickova gloriola u tímto u mě nezeslábla ve svém svitu ani trošku
Kniha Deus Irae v seznamech
v Mé knihovně | 60x |
Docela jsem se nasmala.Je to můj první Dick,jeho další tvorbu zatím neznám,tak tĕžko srovnávat.