Devátá vlna přehled
Viktor Dyk
Šesté vydání sbírky Devátá vlna, vychází v redakci Vladimíra Justla. Sbírka básní inspirovaných právě tak člověkem a jeho zamyšlením nad životem a smrtí i rozporností citů, jako velkými osobnostmi duchovního světa, českého především (J. Vrchlický, B. Němcová, O. Březina, A. Jirásek, J.Á. Komenský aj.).
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Devátá vlna. Přihlašte se a napište ho.
Pro mě naprosto zásadní poetická tvorba. První část excelentní, smutná, vzpurná, dumající na sklonkem čehosi definitivního. Druhá část horší, ale na mém hodnocení se, spíše nucenější styl (o člověku psát je dosti omezující), neprojeví. Nacionalismus, láska k matce, životu a vyrovnání se se spory svých rozhodnutí.
"Kde jinde žili by mrtví nežli u básníka?"
Naprosto mě tato sbírka ohromila. Báseň Soumrak u moře se mě tak hluboce dotkla, že to nelze opsat. Přečetla jsem tu sbírku celou dvakrát po sobě a při čtení básní z první poloviny knihy jsem se radovala z tohoto setkání. Od poloviny je to ale něco jiného. Ztotožňuji se s komentářem od Zelený_Drak, že ta část, která je věnována literátům je trochu jiný Dyk. Což neumenšuje jeho řádky. Jen jsem se hned v začátcích rozmlsala.
Ocenění knihy (1)
2002 | Milá sedmi loupežníků |
2002 | Devátá vlna |
1937 | Zmoudření Dona Quijota |
1989 | Vteřiny duše |
Ach. Myslim ze k poezii sa uchyluju ludia, ktori toho maju prilis vela na srdci, co chcu sdelit ostatnym. A zazrak je, ked poet vie najst spravne slova, ktore vytvoria obrazy a odkazy. A potom sa poezia stava slovom cloveka, ktory ma co povedat, cloveku, ktory vie a chce pocuvat. Poezia Viktora Dyka patri k tym najluxusnejsim mostom myslienok.