Dievča s perlovou náušnicou přehled
Tracy Chevalier
Román o zápase medzi nevinnosťou a láskou k umeniu i mužovi, napísaný podľa Vermeerovho známeho obrazu. Prekvitajúce mesto Delft v sedemnástom storočí žije usporiadaným životom. Bohatý aj chudák, katolík aj protestant, každý vie, kde je jeho miesto. Aj mladučká Griet, ktorá príde slúžiť do domu slávneho maliare Johannesa Vermeera, sa nazdáva, že vie, čo je jej úlohou: práca v domácnosti, pranie a dozeranie na šestoro detí. Cíti sa dosť silná, aby si poradila s maliarovou bystrou svokrou, precitlivelou manželkou a žiarlivou slúžkou. Nikto však nečaká, že Grietina tichá nevtieravosť, bystrosť, hlboká vnímavosť a zmysel pre krásu a umenie ju nezadržateľne vtiahnu do sveta veľkého umelca. Keď sa stáva aj súčasťou jeho práce, prehlbujúci sa vzťah medzi nimi, ktorý naberá na intenzite, vyvoláva napäté ovzdušie v bezprostrednom okolí a sčerí aj pokojnú hladinu života mesta...... celý text
Literatura světová Romány Umění
Vydáno: 2000 , Slovenský spisovateľ , SvornostOriginální název:
Girl with a Pearl Earring, 1996
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dievča s perlovou náušnicou. Přihlašte se a napište ho.
Nečekala jsem vůbec nic, spíš možná něco špatného, asi proto jsem toho dostala víc než dost. Jak už zmínilo mnoho čtenářů přede mnou, autorce se povedlo vytvořit jedinečnou atmosféru a vzbudit touhu prohlížet si Vermeerovy obrazy. Spousta popisu mě sice zpočátku nudila, ale byla nutná pro to, abychom se ocitli v Holandsku sedmnáctého století, viděli, slyšeli a cítili. Charaktery postav propracované, přitom načrtnuté s lehkostí. Obdivuju, že hmatatelné erotické napětí vytvořila téměř bez použití explicitních scén. Napětí taky nemizí, přitom to, co se děje, je většinou jednotvárné až nudné jako život služky, ono ale bublá pod povrchem. Jediné, co bych vytkla, je, jak Griet občas fundovaně hovoří o umění, samozřejmě mohla mít neobyčejné umělecké cítění, ale přecejen, holka, která neumí ani číst a psát, a mluví o umění jako Palacký včetně použití odborných výrazů, je pro mě mírně řečeno nevěrohodná. Ale jak říkám, je to pro mě jen drobná vada na kráse.
90% - Fiktivní příběh o okolnostech vzniku slavného obrazu Dívka s perlou holandského malíře Vermeera vystavěla autorka na těch několika málo údajích, které se o tomto malíři dochovaly (protože se prý zejména dochovaly záznamy o rodinných půjčkách a dluzích, a když pak Vermeer ve čtyřiceti třech letech zemřel, neměla to jeho manželka s tehdy jedenácti žijícími dětmi asi vůbec jednoduché). Hlavní část děje se nicméně odehrává o více než deset let předtím v době, kdy Vermeer tvořil svá nejznámější díla. Tehdy do jeho rodiny přichází na výpomoc šestnáctiletá Griet a od chvíle, kdy se s ní malíř setká ještě u jejích rodičů na "pohovoru" a spatří, jak Griet rovná nakrájenou zeleninu na polévku podle barev, je jasné, že pracovitá dívka s estetickým cítěním a tichý malíř, který žije ve svém výtvarném světě a starost o rodinu a dům nechává na svojí manželce a především na tchyni, brzy budou pracovat s týmž cílem vytvořit něco jedinečného a umělecky dokonalého, a to za každou cenu...
O knize bych ani nevěděla nebýt stejnojmenného filmu a po přečtení musím říct, že Colin Firth a Scarlett Johansson byli do rolí zádumčivého malíře a citlivé dívky vybráni bezchybně. I atmosféra v protestantském městě Delftu, v katolické domácnosti Vermeerových, postavy manželky, tchyně a dětí, to vše na mě působilo ve filmu stejně jako v knize. Kniha mě ale potěšila o to víc, že byla vyprávěna Griet v první osobě, a tak jsem se dozvěděla ještě mnohem víc o jejích myšlenkových pochodech. Také tam byla řada okolností, které se do filmu "nevešly" (dozvíme se mj. o Grietiných sourozencích, moru ve městě a jeho důsledcích na Grietinu rodinu) - a především kniha nekončí tam, kde film, a tak jsem měla příležitost zjistit, jak to podle autorky bylo dál nejen s Vermeerovými, ale především i se samotnou Griet. Za mě tedy asi jediná výhrada - autorka to všechno pojala moc zajímavě a podle mě s tím vším, co si musela nastudovat o životě v Holandsku v 17. století, se klidně mohla mnohem více rozepsat, moji pozornost by tedy každopádně udržela:-)
Ocenění knihy (1)
2001 -
YALSA Book Awards
(Axel Awards)
Kniha Dievča s perlovou náušnicou v seznamech
malířství Holandsko zfilmováno 17. století milostné romány malíři služky, služebné fiktivní životopisy, biografie
2004 | Dívka s perlou |
2005 | Dáma a jednorožec |
2008 | Ohnivý tygr |
2018 | Ten černý vzadu |
Príjemné čítanie na letné večery. A hoci sa v knihe opisujú niektoré obrazy podrobne, musela som si ich vyhľadať a prezrieť svojím okom.