Díky, grazie, merci přehled

Díky, grazie, merci
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/533123/bmid_diky-grazie-merci-65de8ef9e9fdc.png 4 16 16

Gina, půvabná stará dáma italského původu, která žije skromným životem v Paříži, má od určité doby jednu zvláštní slabost, o níž nikdo neví – každý měsíc chodí do kasina hrát na automatech. A jednoho dne vyhraje jackpot... Přemýšlí, jak se získanými penězi naložit, a dojde ke zdánlivě bláznivému řešení: o peníze se rozdělí s lidmi, kteří v jejím životě sehráli zásadní roli, aniž by to mnohdy vůbec tušili. A tak se Gina bez toho, že by o své výhře nebo úmyslu komukoli řekla, vydává na nejzajímavější cestu svého života... Když Ginina vnučka Chloé zjistí, že za záhadným zmizením milované babičky je její tajná cesta do New Yorku, vydá se ji hledat. K její malé radosti ji doprovází babiččina potrhlá nejlepší kamarádka Olga, obdařená zvláštním smyslem pro humor a talentem na přitahování groteskních situací. Tak pro všechny tři ženy začíná nová životní etapa plná nečekaných odhalení, změn, silných emocí i zvratů, které dodávají celému příběhu dynamiku.... celý text

Literatura světová Pro ženy
Vydáno: ekniha , Metafora
Originální název:

Meci, Grazie, Thank you , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Díky, grazie, merci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

zoew
30.05.2024 4 z 5

(SPOILER) Trochu mi tam neseděla tématika LGBT u dvou starých dam, ale jinak pěkné odpočinkové čtení.

Márinka
19.05.2024 3 z 5

Dvě hlavní vypravěčky, více časových rovin, moudrost a optimismus "dam vyššího věku", rozpolcenost mládí, touha po lásce bez rozdílu věku, genderu či doby, osudová setkání, krutá historie s přesahem do nadějeplné budoucnosti, romantika i tragédie. Zajímavý mix fakt a fabulace. Velmi se mi líbil Ginin nápad vyhledat lidi, kteří významným způsobem zasáhli do jejího života, a věnovat jim část výhry. Čtenáři se tak mohou zamyslet nad tím, za kým by se vydali oni. S miliony či bez nich.

V jednu chvíli se mi děj zdál už hodně imaginativní. Autorovo tvrzení: "... do kaleidoskopu Ginina životního příběhu jsem včelnil mnohé z toho, co zažili moji předkové..." mi však vrátilo víru, že byť fiktivní, příběh není zcela mimo realitu.

Nejsem příznivec mnohasetstránkových bichlí, ale osudy Giny, jejích předků i potomků, by si zasloužily hlubší zpracování. Zejména její "cesta vděčnosti". Proto jen 3 hvězdičky.


Marie56
07.05.2024 4 z 5

Kultivované čtivo - sympatická hlavní postava, různá prostředí, neotřelý příběh. Možná se i zamyslíte, zda máte i vy nějaké osobní a vztahové dluhy, které stojí za to zmírnit nebo splatit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Díky, grazie, merci v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených21x
v Knihotéce60x
v Chystám se číst27x
v Chci si koupit5x
v dalších seznamech2x

Autorovy další knížky

Julien Sandrel
francouzská, 1980
2018  77%Pokoj zázraků
2024  84%Díky, grazie, merci