Dítě z Osvětimi přehled
Lily Graham
Narodila jsem se do světa, který mi chtěl upřít právo na život. Těmito slovy začíná historický román spisovatelky Lily Grahamové zasazený do nemilosrdného světa koncentračního tábora v Osvětimi. Jeho hlavní hrdinka, Eva Adamiová, dívka židovského původu žijící v Praze, se ocitá uprostřed bouřlivých událostí podzimu roku 1938, kdy nacistické Německo rozšiřuje svůj životní prostor a postupně se zbavuje těch, kteří v něm žijí, pracují a milují. Po záboru Československa nastupuje Eva se svojí rodinou do transportu a po několika měsících ve sběrném táboře Terezín odjíždí do pekla na zemi – do Osvětimi. Čtenáři se zájmem o dějiny druhé světové války a Holocaustu už pravděpodobně přečetli jiné knihy na podobné téma, ale možná se ještě nesetkali s příběhem o ženách, které v koncentračním táboře porodily a s nasazením vlastního života svoje děti ochránily a udržely při životě. Příběh Evy, její rodiny a ostatních žen otevírá smutnou kapitolu dvacátého století, v níž se však navzdory nelidským podmínkám přesto nachází projevy lidskosti a vznikají pouta, která ani strach a krutost nezničí. Román Dítě z Osvětimi nepopisuje v prvé řadě historická fakta, ale přináší osobní svědectví o vnitřní síle nevzdat se nikdy naděje na přežití.... celý text
Literatura světová Válečné Historické romány
Vydáno: 2022 , KontrastOriginální název:
A Child of Auschwitz, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dítě z Osvětimi. Přihlašte se a napište ho.
Kniha se četla dobře. Opět je neuvěřitelné co lidi museli zažívat. Ale autorka pokazila celý dojem knihy v závěru, kdy napsala, skutečnou verzi, jak to bylo doopravdy. Tím pádem jsme knihu brala jako román, pohádku, žili šťastně až do smrti. Kniha byla pouze inspirována skutečným příběhem. Škoda.
Autorka si bere jako vzor pro román skutečně příběhy z tohoto období. Je to spíše takový romantický příběh na pozadí hruznych událostí.
Vychází Krvavé stíny a další knižní novinky (36. týden)
04.09.2022
Kniha Dítě z Osvětimi v seznamech
Osvětim (koncentrační tábor) holokaust, holocaust
#dietazosviencimu #lilygraham Vydavateľstvo Fortuna Libri
Kniha z druhej svetovej vojny. Autorka sa inšpirovala skutočnymi udalosťami, či osobami. Lracovné tábory a ženy, ktoré nasli v sebe silu žiť a dokknca vôľu nájsť svojich blízskych. Vďaka za priateľky, ktoré sa podržali v tom najhoršom.
Príbeh je smutný a dojímavý ako sa píše na obálke, ale nemala som z neho zimomriavky. Tieto udalosti a príbeh sa mi nedostal až tak pod kožu ako sa hovorí.
Ja som.od hlavy po päty romantička a tak sa mi koniec veľmi páčil. Ďakujem zaň.
Ďakujem Eliška Kolorédyová za žánrovú štafetu.