Doba chemlonová přehled

Doba chemlonová
https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509807/aRDqIr-vEM-.jpg 4 72 72

Jak jsem přežil socialismus, svoji rodinu a Brno. Dětství v socialistickém Československu bylo krásné — asi jako každé dětství. Jen nebýt té normalizace… Staré Brno, přelom šedesátých a sedmdesátých let. Ve společnosti jsou stále znát poválečné šrámy, oficiálně se normalizují poměry a tuží se vítězství socialismu. Rodiny si při všeobecném nedostatku musejí nějak poradit, ať už jde o bydlení, spotřební zboží, nebo dovolenou v zahraničí. Jedním z mála způsobů, jak tohle každodenní pinožení zvládnout, je brát všechno s humorem. Nebo alespoň s dětskou zvědavostí a naivitou. Novinář Jaromír Marek se ve vzpomínkové knize Doba chemlonová vrací k neuvěřitelným historkám a zážitkům své poněkud ztřeštěné rodiny a s láskou a vtipem vzpomíná na dětství a dospívání v husákovském Brně. Má se však na pozoru, aby se nechytil do známé pasti a nezaměnil vlastní sentiment za sympatie k dobové realitě.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doba chemlonová. Přihlašte se a napište ho.

Česneksmedem
13.12.2024 5 z 5

Největší překvapení letošního roku. Když se autor narodil, měl jsem už jisté zkušenosti s děvčaty. Ve školce jsme se povinně koupali nazí v místním potoce, takže jsme hodnotili odlišnosti docela brzo... Navíc jsme se chodili pusinkovat na schody vedoucí do školkové ložnice. A ve třetí třídě jsem se dvěma spolužačkami skládal báseň o tom, jak se zasouvá stěžeň do lodičky. Bohužel jsem to psal do svého školního deníčku, takže se na to přišlo.
Už delší dobu je takový trend dělat si rodokmen. Vzhledem k tomu, že do historie dělám už čtvrt století, jsem v tomto směru často oslovován. Každému radím, aby okamžitě, dokud je s kým, sbíral a zapisoval historky z rodiny, které budou třešničkou v rodokmenu. Z této knihy by se všichni budoucí majitelé rodokmenu měli učit a ponaučit. Z tohoto pohledu je to naprosto dokonalé, čtivé a zábavné.

zimolka
24.09.2024 3 z 5

Jsem stejného názoru ,jako recenze od daPhytCZ jinak bych to asi nezhodnotila.

Lili2
12.05.2024 5 z 5

Už toto píšu potřetí, vždy se mne komentář zobrazil 2x. Nuže:
Krásným humorným slohem napsáno, je vidět, že to napsal profesionál. Jsem Brňacka, leccos pamatuji, i když o 11 let mladší. Jenom Coca-Cola za mě už teda stala 5,50 Kčs, což byl litr plnotuc.mleka homogenizovaného a DELI tyčinka. Pipi gril pamatuji, tam mj.prodavali smažák v housce za 4 Kčs, a Sputnik? Tam jsme o sobotách v zimě chodívali po plavču. Já dostala jahodový koktejl za 3,80 Kčs.
Též jsem měla lampion na baterku a žárovku. Tuzex si také pamatuji, jak v Jaltě chodívaly bachraté romky a vyřvávaly "bony,marky"!! To mě je autora nesmirne líto, jak ho tam nadvakrát okradli.

Zatmění, Řeka času a další knižní novinky (17. týden)

23.04.2023

Kniha Doba chemlonová v seznamech