Dobrodružství detektiva Sherlocka Holmesa přehled
Arthur Conan Doyle

Příběhy Sherlocka Holmese série
První Doylova povídková kniha. Právě zde Doyle definitivně zafixoval nesmrtelnou literární postavu objevitele „dedukční metody“ i jeho neméně slavného kronikáře doktora Watsona. Představa o obou hrdinech, která ve vědomí čtenářů žije už více než století, ten obraz podivínského starého mládence s kuriózními rozmary a náladami, stejně jako obraz doktůrka, ochotného kdykoli pověsit lékařskou praxi na hřebík a vydat se v doprovodu svého přítele po stopách bezpráví, vychází z podoby, kterou oba pátrači mají především v těchto povídkových knihách. Jednotlivé povídky jednou víc, podruhé méně vyhovují vkusu toho či onoho čtenáře.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: 1906 , Josef R. VilímekOriginální název:
The Adventures of Sherlock Holmes, 1892
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dobrodružství detektiva Sherlocka Holmesa. Přihlašte se a napište ho.

Sbírka podivuhodných případů Sherlocka Holmese, feťáka, chemika, boxera a hlavně vynikajícího detektiva, který nezná obdoby. Při jeho vyjížďkách za svými klienty, kterým se udála bolestná věc, ho doprovází doktor Watson, z jehož pohledu je celá kniha sepsána a který si vždy nad jeho obdivuhodně přesnými úsudky láme hlavu. Většinu případů dotáhne dokonce, přičemž si dává pozor, aby jimi nevyvolal celonárodní skandál, jsou tu však i takové, s nimiž si ani největší detektiv Anglie nedokázal poradit.

Striepky zápiskov Dr. Watsona z pôsobenia Sherlocka Holmesa, ideálne na dlhé zimné večery.
Knižní novinky (10. týden)
07.03.2021
Kniha Dobrodružství detektiva Sherlocka Holmesa v seznamech
v Přečtených | 1 272x |
v Mé knihovně | 542x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Část díla
1978 | ![]() |
2010 | ![]() |
1982 | ![]() |
1971 | ![]() |
1987 | ![]() |
Čtení detektivních příběhů jsem si velice užíval. Nikdy mě nepřestanou udivovat vyšetřovací metody "narkomana" Holmese. Nejvíce se mi líbilo využití kriminalistických metod, které byly velice hezky popsány.
Sbírka obsahuje jak dobré, tak i horší povídky. Mezi nejlepší patří podle mě: Barylová korunka, Skandál v Čechách a Záhada Boscombského údolí.
Jediná výtka, která se objevovala ve všech povídkách, byla skutečnost, že Holmes svým způsobem už věděl vše na začátku, pak nás Doyle dlouho seznamoval se situací a na konci se to rychle sfouklo...
Jinak určitě doporučuji si sbírku přečíst.