Doktor Marcus a jeho rod přehled
Jaroslav Dietl
Dějově bohatá, mnohovrstevná sága historická sága podle TV seriálu z prostředí kardiologie berlínské „nemocnice na kraji města“ Charité. Byla napsána na objednávku německé TV, natočena však nikdy nebyla, poprvé je uveřejněna až knižně. V dějově bohatém, barvitém příběhu sleduje životní osudy tří generací lékařského rodu Marcusů od Vánoc 1913 do jara 1978, jak se vyvíjely s mnoha osobními i profesionálními peripetiemi na pozadí dějin nemocnice, Berlína i Německa.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doktor Marcus a jeho rod. Přihlašte se a napište ho.
Posloucháno jako desetihodinová rozhlasová adaptace. Skvělé zpracování. ČRo zkrátka umí. Poslouchali jsme to kdysi na cestě do Itálie. Vzpomínám si, že jsme dorazili na hotel a doposlouchávali jsme ještě na pokoji. Tak strhující to bylo. Protože už to bylo dávno, hodně detailů jsem zapomněla. Letošní výzva se mi proto hodila k oprášení. A jsem uchvácena jako kdysi. Dietl uměl dokonale vykreslit atmosféru. Ať již předválečnou, válečnou i poválečnou. Nedivím se, že se cenzorům v NDR nelíbilo vylíčení některých scén (stavba berlínské zdi, útěk mnoha stovek lidí do NSR, odborné zaostávání socialistického zdravotnictví...) a chtěli úpravy. Na což Dietl nepřistoupil a raději chtěl "scénář" zničit. Ještě, že ho jeho žena zachovala, protože to považuji za nejlepší věc, kterou Jaroslav Dietl napsal. Smekám a tleskám.
Kniha Doktor Marcus a jeho rod v seznamech
lékařské prostředí 20. století Německo rodinné vztahy nemocnice, špitály zdravotnictví scénáře poválečná doba chirurgie ságyAutorovy další knížky
1988 | Nemocnice na kraji města |
2002 | Doktor Marcus a jeho rod |
1980 | Nejmladší z rodu Hamrů |
2003 | Na počátku bylo slovo |
1963 | Tři chlapi v chalupě |
Televizní román je zaměřený na vizuální složku, proto sledujeme gesta postav, slyšíme, co říkají, ale nevíme, co si u toho myslí. A rádi bychom třeba věděli, co se honí v hlavě ženě, které muž přinese domů levobočka. Několik scén nápadně připomíná události a osoby z Nemocnice na kraji města, naštěstí ji není mnoho. Vzpomínám na vysílání seriálu v rozhlase. Tehdy mě zaujal více, než nyní četba knihy.