Doktor Spánek přehled
Stephen King
Čtyřicet let po hrůzných událostech v hotelu Overlook se, nyní už dospělý, Dan Torrance usilovně snaží zapomenout na staré démony i děsivé zážitky z dětství a vymanit se ze závislostí na alkoholu. Pracuje v hospicu, kde jako „doktor Spánek“ doprovází umírající na jejich poslední cestě. Jeho snahu o nalezení klidu v duši však naruší dvanáctiletá Ambra, stejně tajuplně nadaná dívka, která potřebuje jeho pomoc. A tak se Dan znovu vrhá do nemilosrdného souboje na život a na smrt.... celý text
Literatura světová Horory
Vydáno: 2019 , Beta-DobrovskýOriginální název:
Doctor Sleep, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doktor Spánek. Přihlašte se a napište ho.
Asi jsem čekal něco víc. Na další osudy Dannyho Torrance jsem se hodně těšil. Bláhově jsem si myslel, že by se Stephen King mohl vrátit k duchům a přízrakům, ale tohle období už je zřejmě pryč. Místo toho tu máme jakousi partičku buranů v karavanech a klišoidní vztah mezi mistrem a učedníkem. Celý příběh mi připadal vymyšlení a sesmolený na sílu, asi jako by autorův agent dostal nápad: ,,Hele a co udělat dvojku Osvícení. To bude bomba. To bude prodejů. Rychle něco sepiš a já už hážu na Twitter, že se chystá něco velkýho."
A tak nějak to taky dopadlo.
Po literární stránce stále velmi čtivé, ale po stránce obsahové nezábavné a nezajímavé. Vyzdvihl bych ještě prolog knihy, ze kterého je cítit to staré dobré Osvícení, hned poté jsou ale nadpřirozené děsy degradovány na obyčejné panďuláky a strašáky ze zelí, což mi připadalo trochu neuctivé a podrývalo to vážnost toho, co se stalo v hotelu Overlook.
Nový Stephen King rovná se - opoštíme horor a zkoušíme detektivku, což se výrazně projevuje i v Doktoru Spánkovi. Mohla to být ale nakonec docela průmerná záležitost, nebýt toho uspěchaného a nepromyšleného konce (že má King problémy ukončovat své romány, to je veřejně známo, ale tady se opravdu překonal).
Přečteno až na druhý pokus a s velikým sebezapřením.
5/10
Voľné pokračovanie Osvietenia ma príjemne prekvapilo a až na ten suchopárnejší začiatok som si knihu neskutočne užila. Kinga som vždy mala rada a po dlhšej prestávke v jeho knihách som zase skočila na vlny jeho predstavivosti (miestami dosť desivými) a stále je to tam, on je jednoznačne stále kráľ hororu. Super a odporúčam a nečakane aj fim bol úžasný.
Knižní novinky (45. týden)
03.11.2019
„...třicátnice, která očividně znala pouze dvě emocionální rozpoložení, Vzteklá a Pořádně nasraná...“
„...tak mě vezmi na rande. Opravdový rande. V Rialtu dávají Dobyvatele ztracené archy.“
„Mysl byla černá tabule. Chlast byl mazací houba.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Ocenění knihy (1)
2013 -
This Is Horror
(Nejlepší román)
Kniha Doktor Spánek v seznamech
v Přečtených | 2 110x |
v Mé knihovně | 791x |
Pokračování Osvícení ve mě zanechalo dobré dojmy. Děj se mi líbil i přesto, že začátek byl poněkud zdlouhavý a příběh úplně odlišný od prvního dílu, který je nyní kultovní klasikou. Potom se Dan setká s Abrou, to chytne jiskru a pěkně to odsejpá a to i přes pár odboček. Jediné co mě mrzí je, že kniha nebyla více hororová, strašidelná tak, jako Osvícení.