Dom pri jazere přehled
Kate Morton
Leto 1924 Počas večierka na starobylom anglickom Rivertonskom panstve spácha samovraždu mladý anglický básnik. Jedinými svedkami jeho posledných chvíľ sú sestry Hannah a Emmeline Hartfordové, ktoré spolu viac neprehovoria. Zima 1999 Deväťdesiatosemročnú Grace Bradleyovú, ktorá zamladi pracovala na Rivertone ako slúžka, navštívi mladá filmová režisérka. Námetom jej budúceho filmu je básnikova samovražda. V Graceiných spomienkach ožívajú komplikované vzťahy medzi jednotlivými členmi šľachtickej rodiny, medzi panstvom a služobníctvom i medzi tradičnou šľachtou a novodobými zbohatlíkmi. Grace vie, čo sa stalo na brehu rivertonského jazera a aké tajomstvo si odniesla do hrobu jej matka. Len ona pozná pravdu o básnikovej samovražde, ktorá nikdy nevyšla najavo, a na prahu smrti sa rozhodne prehovoriť.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2009 , Ikar (SK)Originální název:
The House at Riverton / The Shifting Fog, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dom pri jazere. Přihlašte se a napište ho.
Pár knih jsem od Mortonové četla. Některé byly lepší, některé horší. Tuhle jsem ani nedočetla, i když jsem jí dala šanci 100 stran.
Prolínání minulosti a přítomnosti - stará Grace vzpomíná na svá mladá léta ve službě v panském domě. V současnosti je Grace v domově důchodců, tráví chvíle se svou dcerou (z jejího vyprávění mi přišlo, že svou dceru snad ani nemá ráda) a vzpomíná na mládí v panském domě, kde probíhá spousta k uzoufání nudných dialogů.
Takže ne, knize jsem dala velkou šanci, ale děj mě prostě nevtáhl, byl o ničem a nudný.
Jakýkoliv příběh vsazený do této doby mě bude svým způsobem fascinovat. A přestože určité pasáže a dějové linky působily zdlouhavě, knihu jsem si užila včetně závěrečného rozuzlení...
„Ten tichý naléhavý rytmus, který odpočítával plynoucí čas: trpělivě, neochvějně, chladně - jako kdyby už tehdy bylo jasné, že čas není přítelem obyvatel tohoto domu.“
„Čas dokáže vymazat skutečné životy a zanechá po nich jen nezřetelný otisk. Krev a duch se vytratí a zůstanou pouze jména a data.“
„Ale štěstí ... štěstí se rodí u vlastního krbu. Nedá se trhat v cizí zahrádce.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Dom pri jazere v seznamech
pro ženy tajemství anglický venkov společenské romány nešťastná láska rodinná tajemství prolínání minulosti a současnosti služebnictvo
2014 | Tajemství letního odpoledne |
2011 | Zapomenutá zahrada |
2009 | Dům u jezera |
2017 | Ztracený slib |
2019 | Hodinářova dcera |
Za mě kniha moc hezká, vůbec ne nudná či zdlouhavá jak zde někteří píšou. Moc hezký a smutný příběh, na tu dobu perfektně zapasováný.