Říše popela přehled
Anthony Ryan
Draconis Memoria série
< 3. díl
Závěrečný díl epické fantasy trilogie Draconis Memoria Kovolodní obchodní syndikát stovky let poháněla krev draggů — a chránili ho Krvožehnaní, hrstka lidí, kteří dokázali krev pít, a v důsledku toho disponovali nadlidskými, ale také děsivými schopnostmi. Nyní však hrozí, že právě to, co korporátní svět sytilo, způsobí jeho zkázu. Povstal Bílý dragg nepředstavitelné síly a teď stojí v čele armády draggů a Zkažených, které si podrobil. Claydon Torcreek, Lizanne Lethridgová a Corrick Hilemore operují v různých končinách světa, avšak nyní se spojili v touze Bílého dragga a jeho armádu porazit. V této válce čelí lidstvo smrtelnému ohrožení, ale s pomocí starobylého vědění, revolučních technologií a neočekávaných spojenců má dosud naději. Záchrana světa si však bude žádat oběti.... celý text
Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: 2020 , HostOriginální název:
The Empire of Ashes, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Říše popela. Přihlašte se a napište ho.
Závěr trilogie přesně odpovídal očekávání. Všechny dějové linky pokračují v již zaběhnutém a žádné velké překvapení se nekonalo.
Pořád mě bavili draggové a dobrodružné části knihy. Některé z hlavních postav už podle mého dosáhly pomyslného vrcholu svého rozvoju koncem předchozího dílu nebo začátkem tohoto. Vůbec to ale nebylo na škodu, byli další, kteří je zastoupili. Pěkně napsané byly i námořní bitvy a velmi se mi líbil realistický, ač teochu zjednodušený pohled na válečnou logistiku a zásobování. To je něco, co spousta autorů jednoduše ignoruje.
Co mi naopak nesedlo byl příliš rychlý technický pokrok, přestože má částečně vysvětlené důvody, prostě mi to i tak připadalo moc rychlé. Přestože systém magie je tady super, tak mohl být autor trochu kreativnější, přeci jen se tu hodně opakuje použití několika málo schopností. Některé dějové odbočky mi také připadaly nadbytečné.
Důstojné zakončení velmi dobré série, kde se bohužel žádný velký wow efekt nedostavil. Dobře vymyšlené, solidně napsané a jako celek velmi zábavné. K zařazení mezi úplnou špičku žánru to sice asi nestačí, přesto se dá s klidem doporučit.
Zejména milovníkům draků a steampunku - tenhle mix je vskutku neobvyklý.
Myslím, že Říše popela celkem důstojně zakončila celou sérii.
Málokdy se mi stává, že mě baví všechny dějové linky a tady mě bavili ve všech třech dílech ikdyž tam bylo hodně nudných částí tak jsem si celou sérii užila.
Už se nemohu dočkat Mučedníka od něj mám velké očekávání.
Kniha Říše popela v seznamech
2014 | Píseň krve |
2018 | Oheň probuzení |
2016 | Královna ohně |
2015 | Pán věže |
2020 | Volání vlka |
Říše Popela je velmi solidní zakončení trilogie, která ve svých prvních dvou třetinách v místech kulhala. Po dočtení jsem ale rád, že do Draconis Memoria investoval čas. Závěrečná kniha totiž nabízí spoustu našlapané, a dobře napsané akce, a hlavně skvělý vývoj různých drobných tajemství nastražených v předchozích knihách, ať už jde o postavy či mytologii. Závěrečný střet je dostatečně velkolepý a jistý pobitevní epilog zbytečně nepřekračuje potřebnou dobu k rozloučení s postavami a příběhem. Tohle asi nebude jen tak trilogie pro každého, ale pokud máte opravdu rádi fantasy, a vítáte tu a tam nějaké to originální zasazení a neotřelé koncepty, tuto sérii jistě ve finále neshledáte ztrátou času.