Dům v blankytně modrém moři přehled
TJ Klune (p)
Magický ostrov. Tajný úkol. Nebezpečné tajemství. Linus Baker vede tichý, osamělý život. Je mu čtyřicet a žije v malinkatém domečku s ďábelskou kočkou a sbírkou starých elpíček. Jako sociální pracovník na oddělení péče o magickou mládež se celé dny stará o dobro dětí ve vládních sirotčincích. Když si Linuse nečekaně předvolá nejvrcholovější management, obdrží velmi zvláštní a přísně tajný úkol – odcestovat do sirotčince na ostrově Marsyas, kde žije šest nebezpečných dětí: zahradní trpaslice, lesní víla, vyvern, neidentifikovatelný zelený sliz, špicodlak a Antikrist. Linus musí překonat strach a zjistit, jak pravděpodobné je, že by mohly přivodit konec světa. Jenže děti nejsou jedinou záhadou na ostrově. Jejich opatrovatelem je totiž šarmantní a tajemný Arthur Parnassus, který udělá cokoli, aby své svěřence ochránil. Když se Arthur a Linus začnou sbližovat, vyplují na povrch dávná tajemství a Linus se musí rozhodnout, zda má dětem i Arthurovi zničit domov, nebo přihlížet, jak se svět ocitá v plamenech. Dům v blankytně modrém moři je okouzlující, mistrně vystavěný příběh o cestě a hlubokém prožitku, jakým je nalezení neobvyklé rodiny na nečekaném místě – a poznání, že do té rodiny také patříte.... celý text
Literatura světová Fantasy
Vydáno: 2022 , Fantom Print , conQueerOriginální název:
The House in the Cerulean Sea, 2020
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dům v blankytně modrém moři. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER) Knihu som čítal vďaka čtenárske výzvě - Kniha, jejíž hlavní postava je milovníkem koček. Je to taká čudná kniha, nehovorím, že zlá. Hlavná postava Linus Baker je čudák. Jeho život je jeden veľký stereotyp. Pracuje ako socialný pracovník pre mládež s magickými schopnosťami a dostane dôležitú úlohu. Počas jej plnenia sa zmení na rozhodného človeka, ktorý vie čo chce a nebojí sa to povedať, tento prerod je takmer dramatický, pôjde za svojím snom a láskou - najde si svoje miesto v dome pri blankytne modrom mori. Dozvedel som sa, že kniha patrí do kategórie Queer, toto bolo pre mňa prvá skusenosť s týmto typom literatúry. Pripadalo mi, že línia deja okolo nadprirodzených bytostí (vystupujú tu víly, trpaslíci, meniace sa bytosti a dokonca aj fenix) by ako bola tá v pozadí, v popredí je boj jedinca, za práva a ochrana nadprirozených bytostí predstavujúci skupinu, na ktorú ľudia hladia cez prsty. Na tejto skupine je jasné o komu išlo autorovi, Mám pocit, že tento sqeer román dáva veľmi do popredia orientáciu hlavných hrdinov, a dej je taký čudný, bez nejakého väčšieho príbehu.
Udělal jsem malý úkrok stranou z cesty, po které se většinou vydávám za svými čtenářskými zážitky. K delšímu hodnocení mě nic příhodného nenapadá. Na téma této knihy se dívám spíše z odstupu, je mi docela cizí.
K autorovi a jeho knihám se vracet nebudu.
Vychází Povídky, které pomáhají a další knižní novinky (34. týden)
21.08.2022
„Jsem jenom papír. Křehký a tenký. Zvednou mě proti slunci a jeho paprsky mě prosvítí. Popíšou mě a už se nedám znovu použít. Tyhle škrábance jsou dějinami. Jsou příběhem. Vypráví věci, aby je ostatní mohli číst, ti ale vidí jenom slova, a ne to, na čem jsou napsaná. Jsem jenom papír, a i když takových, jako jsem já, je spousta, žádný není úplně stejný. Jsem vyschlý pergamen. Brázdí mě čáry. Mám v sobě díry. Namoč mě, a já se rozpustím. Zapal mě, a jí shořím. Uchop mě mozolnatýma rukama, a já se pokrčím. Potrhám. Jsem jenom papír. Křehký a tenký.“
„,, Lidství je tak divné. Když se nesmějeme, brečíme nebo utíkame o život, protože nás pronásledují netvoři a snaží se nás sežrat. A nemusí to býť opravdoví netvoři. Můžou to být ti, které máme v hlavě.“
Ocenění knihy (1)
2021 -
YALSA Book Awards
(Alex Awards)
Kniha Dům v blankytně modrém moři v seznamech
magie rodina konec světa romantika sirotčince pro dospívající mládež (young adult) nadpřirozené schopnosti LGBT, queer, LGBT+ hopepunk
2022 | Dům v blankytně modrém moři |
2022 | Pod šeptajícími dveřmi |
2023 | V životech loutek |
2024 | Vlčí píseň |
Kniha je moc hezká, vřelá, pohladí po duši. Krásný příběh plný metafor a podobenství. Skvělá.